Taifuuni murjoi Japanin taloutta, loppuvuonna rajuin notkahdus yli viiteen vuoteen

Japanin talous supistui vuoden lopulla rajuimmin yli viiteen vuoteen, kun Hagibis-taifuuni ja kulutusveron korotus kurittivat maailman kolmanneksi suurinta kansantaloutta.

Japanin bruttokansantuote kutistui loka-joulukuussa 1,6 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Takapakkia kertyi odotettua enemmän, sillä ennusteissa oli haarukoitu noin prosentin supistumista.

Hintoihin sisältyvää kulutusveroa nostettiin lokakuun alussa kahdeksasta prosentista kymmeneen prosenttiin. Veronkorotus iski japanilaisten kotitalouksien kulutukseen loppuvuoden aikana. Lisäksi lokakuussa Japania koetellut taifuuni Hagibis tappoi yli sata ihmistä ja aiheutti laajoja tulvia.

Kiinassa ja muualla maailmassa levinnyt koronavirus ei ole ehtinyt vaikuttaa Japanin loppuvuoden talouslukuihin. Ekonomistit seuraavatkin nyt tarkkaan, miten virus vaikuttaa Japanin valmistavaan teollisuuteen ja turismiin.

Yksityisen kulutuksen odotetaan piristyvän alkuvuoden aikana, mutta lähikuukausien kehitys riippuu koronaviruksen leviämisestä, arvioi pääekonomisti Takeshi Minami tokiolaisesta Norinchukin-tutkimuslaitoksesta.

– Lisäksi vienti saattaa kärsiä, kun viivästykset osien toimituksissa Kiinasta voivat aiheuttaa häiriöitä toimitusketjuihin, Minami sanoi.

Hänen mukaansa on mahdollista, että Japanin talous supistuu alkuvuonna toisena vuosineljänneksenä peräjälkeen, mikä tarkoittaisi kansantalouden ajautumista taantumaan.

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut