Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Sellun hinta putosi – Metsä Groupin tulos syöksyi

Metsä Groupin vertailukelpoinen liikevoitto romahti loka-joulukuussa 76 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 208 miljoonasta eurosta.

Myös koko vuoden vertailukelpoinen liiketulos putosi reippaasti. Viime vuoden voitto oli 495 miljoonaa euroa, kun toissa vuonna voittoa kertyi 849 miljoonaa euroa. Liikevaihto supistui 5,5 miljardiin euroon 5,7 miljardista eurosta.

– Edellisen vuoden viimeisellä neljänneksellä alkanut sellun hinnan lasku jatkui koko vuoden 2019 ajan ja johti Metsä Groupin tulostason merkittävään alenemiseen vuoteen 2018 verrattuna, kertoo pääjohtaja Ilkka Hämälä tiedotteessa.

Myös mekaanisessa metsäteollisuudessa kysyntä ja hinnat olivat Hämälän mukaan matalalla. Sen sijaan kartonkien liiketoiminta sujui odotusten mukaisesti hyvällä tasolla. Pehmo- ja tiivispapereiden markkinat olivat tuoteryhmille tyypillisesti vakaat.

Hämälä korostaa, että kaikissa tuoteryhmissä pitkän aikavälin kysyntää ja kasvua ajavien tekijöiden arvioidaan olevan ennallaan.

– Kulutuskysynnän erityisesti kehittyvillä markkinoilla arvioidaan kasvavan, ja kaikilla markkina-alueilla uusiutuvista raaka-aineista, kuten puusta, valmistettujen tuotteiden mahdollisuudet korvata fossiilisia materiaaleja, ovat hyvät, Hämälä sanoo.

Uusi kahden miljardin investointiohjelma

Metsä Group on investoinut viime vuosien aikana yli kaksi miljardia euroa tehtaisiinsa. Hämälä kertoo, että yhtiö suunnittelee parhaillaan seuraavaa noin kahden kahden miljardin euron investointiohjelmaa.

– Valmistelevat työt Husumin sellutehtaan soodakattilainvestoinnin toteuttamiseksi ovat käynnissä. Kemin biotuotetehtaan ympäristölupaprosessi etenee samoin kuin sen muu päätösvalmistelu. Rauman uuden sukupolven sahalaitoksen hankesuunnittelu on myös edennyt suunnitellusti, Hämälä luettelee.