Jos lentomatkustajan virusepäily varmistuisi, alettaisiin tavoitella samalla lennolla lähellä istuneita

Muun muassa nämä aseet takavarikoitiin United Brotherhood-rikollisjärjestön tiloista. /Poliisi handout/Poliisi / LEHTIKUVA

STT , STT Ritzau

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella (THL) on selkeä varautumissuunnitelma, mikäli joku oirehtiva lentomatkustaja olisi sairastunut uuteen koronavirukseen. Laboratoriotulosten varmistumisen jälkeen viranomaiset selvittävät, miten kyseinen matkustaja on mahdollisesti suojautunut lennolla.

– Jos matkustaja vain vaihtaa konetta, on erittäin pieni riski, että lentoasemalla samaan aikaan olleet saisivat tartunnan. Keskitymme siis lentokoneisiin, ja hoidamme asiaa yhdessä viranomaisten kanssa kansainvälisten ohjeiden mukaisesti, THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane kertoi STT:lle.

THL ei toistaiseksi ole antamassa erityisiä toimintaohjeita Helsinki-Vantaan lentoasemalle koronaviruksen ehkäisemiseksi. Toimintaohjeiden perään alettiin kysellä Finavialta , kun selvisi, että koronaviruksen kantajaksi epäilty kiinalaisnainen teki perjantaiaamuna välilaskun Helsinki-Vantaalla ollessaan matkalla Kiinasta Kööpenhaminan Kastrupiin.

Perjantaina alkuillasta kuitenkin varmistui, että kyseisellä kiinalaisnaisella ei ollut koronavirusta.

Ulkoministeriö kehotti perjantaina nettisivuillaan kansalaisia välttämään tarpeetonta matkustamista Kiinaan. Wuhanin kaupunkiin ja Hubein maakuntaan suuntautuvaa matkustamista ministeriö kehottaa välttämään kokonaan. Hongkongiin matkustavia pyydetään myös noudattamaan erityistä varovaisuutta.

Lähiriveillä istuneita tavoitellaan, tarvittaessa myös matkustamohenkilökuntaa

Jos on syytä epäillä, että lennolla on levinnyt vaarallisia tauteja, terveysviranomaiset alkavat tavoitella samassa koneessa olleita.

– Lähiriveillä istuneet ovat lähikontakteja, joita lähdetään kartoittamaan. Mutta se ei tarkoita, että he välttämättä saisivat tartunnan. Todennäköisesti riski on pieni, mutta lähikontakteilla se on kuitenkin kohonnut, Sane kertoo.

Hänen mukaansa myös lentokoneen matkustamohenkilökuntaa tavoiteltaisiin, jos virusepäily varmistuisi.

Toimintaohjeiden mukaan mahdollisen tartuttajan istuinpaikan ympäristössä olleita kartoitetaan kahden rivin päähän eteen- ja taaksepäin. Vasta viruksen epäilyvaiheessa lähikontakteihin ei kuitenkaan aleta ottaa yhteyttä.

Varotoimet ehtivät käynnistyä Helsinki-Vantaalla

Helsinki-Vantaan lentoasemalla ehdittiin perjantaiaamuna ryhtyä varotoimiin, kun tieto kiinalaisnaisen koronavirusepäilystä levisi. Lentoasemalla tehostettiin siivousta reitillä, jota kiinalaismatkustaja oli mahdollisesti käyttänyt.

Finavian viestintäkoordinaattorin Elina Suomisen mukaan tehostettu siivous tarkoittaa käytännössä, että pintoja puhdistetaan useammin. Hänen mukaansa siivousta on tehostettu jo aiemmin koronaviruksen vuoksi.

– Olemme tehostaneet esimerkiksi kaiteiden ja monitorien puhdistusta, koska niitä asiakkaat koskevat luonnollisestikin paljon. Sen lisäksi olemme toimittaneet käsidesiä muun muassa turvatarkastuspisteille, kun siellä ei ole mahdollisuutta käsien pesuun vedellä.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla tilastoitiin toissa vuonna reilut 20,8 miljoonaa matkustajaa, ja Aasian-liikenne on vilkasta.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut