Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Rikkaiden maastapoistumisvero ei näytä etenevän – Kulmunin mukaan se olisi vaikeasti säädettävä

Maastapoistumisvero ei näytä etenevän. Veron tarkoituksena olisi hillitä rikkaiden muuttamista ulkomaille verotussyistä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) sanoo, että vero olisi teknisesti vaikea säädettävä.

Kulmunin mukaan Suomen kannalta on keskeistä, miten asiat ovat lähimmissä kumppani- ja kilpailijamaissa, kuten Ruotsissa.

– Ruotsissa ei ole tämänkaltaista veroa olemassa, ja siellä käytiin varsin suuri julkinenkin debatti pari vuotta sitten, eikä päädytty silloin säätämään tätä asiaa, koska se on teknisesti myös aika monimutkainen.

Kulmunin mukaan keskustassa ajatellaan, että avoimessa maailmassa täytyy lisäksi olla mahdollista, että ihmiset pääsevät liikkumaan ja kansainvälisiä osaajia saadaan Suomeen.

Valtiovarainministeriö kertoi aiemmin, ettei selvityksensä perusteella lämpene maastapoistumisveron käyttöönotolle Suomessa. Ministeriön perjantaina julkistaman selvityksen mukaan veromallissa on niin paljon ongelmia, ettei lainsäädännön muutoksiin ole nyt aihetta ryhtyä.

Selvityksen mukaan maastapoistumisveron vuosittainen tuotto jäisi verrattain vähäiseksi, korkeintaan noin 50 miljoonaan euroon.

Selvityksestä sovittiin hallitusohjelmassa. Hallitusohjelman mukaan selvitetään, onko mahdollista ottaa käyttöön veromallia, joka estää ulkomailla asuvien Suomessa verovelvollisina olleiden myynteihin, lahjoihin ja perintöihin liittyvien verojen välttämisen.

Perjantaina julkaistussa selvityksessä selvitettiin myynteihin liittyvien verojen välttämistä. Seuraavaksi valtiovarainministeriöltä tulee selvitykset perintö- ja lahjaveroon liittyen.

"Nykyinen tilanne epäoikeudenmukainen"

Haluja maastapoistumisveroon on kuitenkin löytynyt muista hallituspuolueista. Esimerkiksi SDP:n vuonna 2017 julkaisemassa aggressiivisen verosuunnittelun vastaisessa ohjelmassa todetaan, että Suomen tulee laajentaa maastapoistumisvero myös yksityishenkilöiden varallisuuden arvonnousuihin.

– Näin estetään luovutusvoittoverotuksen sekä perintö- ja lahjaverotuksen välttämistä muuttamalla tilapäisesti pois Suomesta. Muun muassa Norja ja Tanska kantavat maastapoistumisveroja henkilöiltä, ohjelmassa todetaan.

STT ei perjantaina tavoittanut pääministeri Sanna Marinia (sd.) kommentoimaan asiaa.

Hallituspuolue vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Jussi Saramo ei yllättynyt valtiovarainministeriön selvityksen tuloksesta.

– Faktat ovat oikein, että tämä on ollut vaikea toteuttaa muissakin maissa, mutta ne ovat siinä onnistuneet. Suomessakin onnistutaan, jos näin vain halutaan.

Saramon mukaan valtiovarainministeriön "muutosvastarinta" asian suhteen oli odotettavissa.

– Se on ihan tyypillistä. Heille kaikki on vaikeaa, kunnes sitten päätetään tehdä, Saramo sanoo.

Hän toivoo, että yksilöiden arvonnousuvero toteutetaan pikaisesti, sillä nykyinen tilanne on Saramon mukaan epäoikeudenmukainen.

– Nykyinen tilanne mahdollistaa varakkaimmille verojen maksamatta jättämisen. Arvonnousuvero tai vastaavanlainen vero on käytössä lähes kaikissa Suomen verrokkimaissa, hän sanoo.

Kulmunin mukaan puolueilla on asiaan liittyen varmasti erilaisia painotuksia, mutta hallitus noudattaa hallitusohjelmaa.

– Se mitä on sovittu, on nyt selvitetty ja lopputulema on se, että se ei ole aivan yksinkertainen asia, vaan siihen liittyy näkökulmia puolesta ja vastaan, Kulmuni sanoo.