Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Venäjä väitti Ukrainan tehneen taas iskuja rajan yli – Ukrainan mukaan Venäjän yöllinen ohjusisku osui terveyskeskukseen Dniprossa

Etelä-Venäjällä sijaitsevassa Krasnodarin kaupungissa kaksi rakennusta on vaurioitunut drone-iskuissa perjantaiaamuna, kertoo alueen kuvernööri Veniamin Kondratiev.

Kondratievin mukaan kaupungin avaininfrastruktuuri ei muuten kärsinyt vahinkoja eivätkä iskut vaatineet uhreja.

Kuluvan kuun alkupuolella Krasnodarissa sijaitsevaan öljynjalostamoon tehtiin drone-hyökkäyksiä.

Niin ikään Etelä-Venäjällä lähellä Ukrainan rajaa sijaitsevalle Belgorodin alueelle on tehty kymmenittäin iskuja vuorokauden aikana, kertoi Belgorodin aluekuvernööri Vjatsheslav Gladkov.

Gladkovin mukaan ainakin viidelle alueelle iskettiin Ukrainasta droneilla, kranaatinheittimillä ja tykistöllä. Kozinkan kylään iskettiin kuvernöörin mukaan yli 130 kertaa.

Ukraina: Dniprossa ohjus terveyskeskukseen

Venäjä hyökkäsi perjantain vastaisena yönä risteilyohjuksilla ja miehittämättömillä ilma-aluksilla eri puolille Ukrainaa, kertovat maan viranomaiset.

Ukrainan mukaan Dnipron kaupungissa ohjusisku tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti pitkälle yli kahtakymmentä. Haavoittuneiden joukossa oli kaksi lasta. Paikallisviranomaisten mukaan ohjus osui terveyskeskukseen.

– Meidän on lyötävä nämä epäihmiset peruuttamattomasti mahdollisimman pian, koska aika merkitsee ihmisiä, ja ihmiset ovat Ukrainan arvokkain asia, sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyi lausunnossaan.

Dnipro sijaitsee noin 125 kilometrin päässä sodan nykyisestä rintamalinjasta.

Ukrainan pääkaupungin Kiovan sotilashallinnon mukaan Venäjän pommikoneet ampuivat Mustaltamereltä risteilyohjuksia myös Kiovaan. Sotilashallinnon mukaan kaikki ohjukset saatiin torjuttua, eivätkä ne tappaneet ketään tai aiheuttaneet tuhoja kaupungissa.

Kiovan sotilashallinnon mukaan kyseessä oli jo 13:s ilmahyökkäys Kiovaan tässä kuussa.

Karlivkassa Donetskissa maan itäosassa ohjus vaurioitti patoa, minkä vuoksi vesi on vaarassa tulvia läheisiin asutuskeskuksiin.

Saksan liittokansleri kertoi aikovansa taas keskustella Putinin kanssa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz aikoo keskustella Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa lähitulevaisuudessa. Liittokansleri sanoi perjantaina julkaistussa lehtihaastattelussa keskustelevansa Putinin kanssa "aikanaan".

Scholz ja Putin puhuivat viimeksi puhelimessa joulukuussa. Tuolloin Scholz kehotti Putinia vetämään venäläisjoukot Ukrainasta, kun taas Putin syytti länsimaita politiikasta, jonka lopputulos on tuhoisa.

Kölner Stadt-Anzeiger -lehdessä julkaistussa haastattelussa Scholz sanoi, että tarkoituksena on jatkaa Ukrainan aktiivista tukemista mutta samalla estää suora konflikti sotilasliitto Naton ja Venäjän välillä.

– Eikä koskaan toimia yksin, vaan tiiviissä yhteistyössä ystäviemme ja liittolaistemme kanssa, Scholz tähdensi.

Liittokanslerin mukaan rauhan saaminen Ukrainaan neuvotteluteitse edellyttää sitä, että Putin ymmärtää, ettei sotaa voi lopettaa tekemällä "jonkinlaisen kylmän rauhan".

– Esimerkiksi niin, että nykyinen etulinja muutettaisiin Venäjän ja Ukrainan uudeksi rajaksi. Kyse täytyy olla oikeudenmukaisesta rauhasta, ja sen edellytys on Venäjän joukkojen vetäminen pois, Scholz sanoi.

--

Lähteenä myös AFP.