Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Purra neuvottelutilanteesta: Homma on niin sanotusti pahasti kesken

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) on vaitonainen maahanmuutto- ja ilmastokysymyksiä koskevien neuvottelujen etenemisestä. Orpon mukaan myöhemmin tänään arvioidaan, missä mennään.

– Paljon on työtä tehtävänä tämän päivän aikana. Käytetään nyt tänään kaikki mahdolliset tunnit työn tekemiseen ja toivotaan sitkeyttä, malttia ja ratkaisuhalukkuutta, Orpo sanoi toimittajille Säätytalolla tänään aamulla.

Hän odottaa maahanmuutto- ja ilmastokysymyksissä puolueiden kesken yhteistä linjaa. Jos sopua ei synny, on hänen mukaansa "vakavan miettimisen paikka, miten jatketaan".

Hänestä yhteistä linjaa on etukäteen vaikea tarkasti määritellä.

– Kaikkien pitää olla sitä mieltä, että nyt on riittävästi pöydässä, Orpo sanoi.

Hallitusneuvotteluissa keskitytään nyt maahanmuuttopolitiikkaan sekä ilmasto- ja energiapolitiikkaan perussuomalaisten toiveesta.

Purra: Olemme valmiita olemaan täällä koko yön

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että eilen neuvotteluja käytiin pitkälle iltaan eikä hän osannut arvioida, milloin tulee valmista.

– Homma on niin sanotusti pahasti kesken, hän totesi toimittajille.

Hänen mukaansa tälle päivälle ei ole aikatauluja, mutta tänään, ensi yönä tai perjantaiaamuna pitää olla päälinjat valmiina.

– Olemme valmiita olemaan täällä vaikka koko yön. Ovatko toimittajatkin?

Hän sanoi, että neuvotteluryhmien perussuomalaisilla jäsenillä on puheenjohtajan täysi mandaatti.

– Olen jatkuvasti tietoinen siitä, mitä on pöydällä ja mitä ollaan päättämässä.

Purra totesi myös, että hallitusneuvotteluilla ei ole mitään tekemistä lauantaisen puoluevaltuuston kokouksen kanssa.

Kuulemiset pääosin käyty

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan kuulemiset maahanmuutto- ja ilmastoteemoja pohtivissa ryhmissä on pääosin käyty loppuun. Hänen mukaansa pohjapapereita on ollut jo liikkeellä.

Essayahin mukaan ainakin tähän mennessä ilmasto- ja maahanmuuttokysymyksiä on keskitytty ratkomaan neuvottelupöydissä eikä puolueiden puheenjohtajien kesken.

Säätytalolla on hiljaista. Käytännössä paikalla on vain puheenjohtajisto, maahanmuuttoa ja ilmastoasioita ratkovat pöydät sekä yksittäisiä ihmisiä.

Kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien lisäksi hallitusneuvotteluita käy RKP. RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei saapunut aamulla toimittajien eteen kommentoimaan.