Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Pääkaupunkiseudun vuokrat nousseet muuta Suomea vähemmän – kehitys oli samansuuntaista jo viime vuonna

Pääkaupunkiseudun vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet tänä vuonna muuta Suomea vähemmän.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla yhden prosentin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Muualla Suomessa vuokrat nousivat 2,1 prosenttia tammi–maaliskuussa.

Yksiöiden vuokrat ovat nousseet vähemmän. Niissäkin nousu on ollut maltillisempaa pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa. Vapaarahoitteisten yksiöiden vuokrat nousivat pääkaupunkiseudulla 0,5 prosenttia ja muualla Suomessa 1,8 prosenttia.

Vuokrien kehitys on siis alkuvuonna jatkunut samansuuntaisena kuin viime vuonna. Esimerkiksi Helsingissä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuoden aikana 0,3 prosenttia. Sen sijaan kahdessa muussa isossa kasvukeskuksessa, Turussa ja Tampereella, vuokrat nousivat 1,8 ja 1,7 prosenttia viime vuonna.

Pääkaupunkiseudulle valmistui pitkään tuhat uutta vuokra-asuntoa joka kuukausi

Ilmiötä selittää ennen muuta kysynnän ja tarjonnan suhde, arvioi hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola vuokravälitysyhtiö Vuokraturvasta. Hänen mukaansa pääkaupunkiseudulla on vuokra-asunnoissa paikoitellen ylitarjontaa.

– Vuokra-asuntojen tarjonta on ollut siellä korkealla tasolla. Pitkään oltiin tilanteessa, jossa pääkaupunkiseudulle valmistui noin tuhat uutta vuokra-asuntoa lisää joka kuukausi, Metsola sanoo STT:lle.

– Tämä lisäys tuli markkinaan, jolla oli jo ennestään paikoin ylitarjontaa.

Vaikka rakentamista on Metsolan mukaan viimeksi kuluneen vuoden aikana jarrutettu, pysähdys ei käy käden käänteessä.

– Talon rakentaminen kestää. Se on vähän kuin junaa jarruttaisi. Ei se pysähdy niille sijoilleen, vaan menee vielä kilometrikaupalla ennen kuin pysähtyy kokonaan.

Lisäksi pääkaupunkiseudun vuokrat ovat euromääräisesti olleet jo hyvin korkealla tasolla. Metsolan mukaan alueen vuokrissa ei ole niin paljon nostovaraa kuin muualla Suomessa.

– Ihmisten maksukyky on entistä rajallisempi, kun yleinen kustannustaso on laajasti noussut, Metsola toteaa.

– Siellä, missä vuokrataso on jo ennestään korkein, monesta suunnasta tulevat taloudelliset paineet estävät kaikkein vahvimmin vuokrien nousua.

Metsola muistuttaa, että pääkaupunkiseudulla vuokratasossa on myös eniten hajontaa Suomessa. Erot esimerkiksi eri kaupunginosien välillä ovat suuria.

– Pääkaupunkiseudullakin on tiettyjä halutuimpia alueita, joissa nimenomaan asuntokaupan puolelta tulleiden henkilöiden kova kiinnostus on nostanut vuokria, Metsola kertoo.

– Esimerkiksi Helsingin Kontulan ja Kaivopuiston välillä on ihan valtava ero. Pienemmillä paikkakunnilla tällainen hajonta on vähäisempää.

Suurinta nousua Hämeenlinnan, Oulun ja Rovaniemen vuokrissa

Eniten vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Hämeenlinnassa, jossa nousua oli 3,1 prosenttia. Oulussa ja Rovaniemellä vuokrat nousivat 2,9 prosenttia.

Vähiten nousua alkuvuonna tapahtui puolestaan Raumalla ja Porissa, joissa vuokrat nousivat 0,4 prosenttia, sekä Mikkelissä, jossa nousua oli 0,5 prosenttia.

Tilastokeskuksen luvut kuvaavat vuodessa tapahtunutta muutosta, eli vuokria on verrattu viime vuoden ensimmäisen neljänneksen vuokriin.

Jos vuokria sen sijaan verrataan edelliseen vuosineljännekseen, eli viime vuoden loppupuolelle, prosentit ovat pienempiä.

Näin tarkasteltuna vuokrat nousivat eniten Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Kouvolassa ja Rovaniemellä, joissa kaikissa nousua tapahtui 0,5 prosenttia.

Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna vapaarahoitteiset vuokrat laskivat eniten Espoossa, jossa laskua oli 0,2 prosenttia.