Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Ryöstöt on tuttu ilmiö nuorille: "Usein uhataan viedä vaatteet tai jotain vastaavaa" – Helsingin poliisi sai alkuvuodesta 39 ilmoitusta

Helsingin Uutiset jalkautui Itiksen ja Triplan kauppakeskuksiin kysymään nuorilta julkisuudessa puhuttaneista nuorten ryöstöistä ja uhakailusta.

Useampi nuori kertoi tuntevansa jonkun ryöstöyrityksen kohteeksi joutuneen, parilla oli omakohtaisia kokemuksia.

Itiksen kauppakeskuksessa tavattu Ari, 15 kertoo joutuneensa noin puolitoista vuotta sitten ryöstöyrityksen kohteeksi lähellä Itistä.

Khaledilla, 16 ei ole vastaavaa kokemusta. Hän uskoo, että ikäisekseen iso koko ja vanhempi olemus auttavat, ettei hän valikoidu uhriksi.

Molemmille nuorten tekemät ryöstöt on ilmiönä tuttu.

– Tällainen roadman -kulttuuri on tullut ulkomailta Suomeen. Ryöstely on tyhmää käytöstä, jota tehdään porukoissa. Eivät tyypit sitä yksin tee.

Tekijät ovat poikien mukaan useimmiten alaikäisiä. Joukoissa näkyy yhä nuorempia.

Heidän mielestään Itis ei ole sen vaarallisempi kuin esimerkiksi Helsingin rautatieasema.

– Minulla on Itiksessä ihan turvallinen olo, Khaled sanoo.

– Minunkin mielestäni täällä on turvallista, vaikka välillä täällä pyörii hämärää porukkaa, Ari jatkaa.

Poikien mielestä ilmiöön voisi vaikuttaa muutamallakin eri keinolla.

– Vanhempien pitäisi olla tietoisempia siitä, mitä heidän lapsensa oikeasti tekevät. Kameroita ja vartioiden määrää yleisillä paikoilla kuten Steissillä, Itiksessä tai Puhoksella pitäisi myös lisätä.

Toista poikaa lyötiin ennen kuin vartijat saapuivat paikalle ja lopettivat tilanteen.

Huolestunut äiti kertoi Helsingin Uutisille puhelimessa, kuinka hänen poikansa ja tämän kaveri joutuivat ikävän välikohtauksen uhreiksi hiljattain Itiksessä.

Pojat olivat äidin mukaan päiväsaikaan liikkeellä, kun iso porukka hyökkäsi heidän kimppuunsa kauppakeskuksen sisällä.

Toista poikaa lyötiin ennen kuin vartijat saapuivat paikalle ja lopettivat tilanteen. Tekijät vaikuttivat pojan äidille kertoman mukaan alaikäisiltä.

– Mitään ei varastettu. Pojat eivät olleet tehneet tai sanoneet hyökkääjille mitään ennen tapausta, äiti päivittelee hämmentyneenä.

– Äitinä ei tunnu hyvältä. Omassa nuoruudessa pystyi Itiksessä kävelemään miten halusi. Suurin murhe oli puliukot Tallinnanaukiolla.

HU ei tavoittanut Itiksen edustajaa kommentoimaan asiaa. Asiasta on tehty rikosilmoitus.

Helsingin poliisi kertoi 21. maaliskuuta, että se epäilee kolmea alle 15-vuotiasta tyttöä kauppakeskus Triplassa 12. maaliskuuta tapahtuneesta pahoinpitelystä ja ryöstöstä.

Uhri on 13-vuotias tyttö. Uhri on kertonut poliisille, että epäillyt veivät hänet kauppakeskuksen wc-tiloihin ja ryöstivät tältä kosmetiikkaa ja kuulokkeet.

Asianomistajan mukaan häntä uhattiin lyödä, jos hän ei tottele.

Triplan uuden padelkentän viereisillä rappusilla istuu Niklas, 15. Hänellä on erityisesti Triplassa turvallinen tunne, eikä huonoja kokemuksia ole.

– Esimerkiksi Vantaan Jumbossa on vähän pahempi tilanne.

Ryöstöyrityksen kohteena Niklas on kuitenkin ollut toisaalla. Häneltä yritettiin varastaa puhelin. Myös hänen kavereitaan on ollut ryöstöyritysten kohteena.

Niklas kertoo, että ryöstäjät liikkuvat yleensä porukoissa.

– Ehkä nuorempana ei ole tiedostanut asioita, mutta kyllä tilanne vaikuttaa menneen viime aikoina huonompaan suuntaan. Ei kenenkään pitäisi kokea oloaan turvattomaksi.

Viisihenkinen tyttöporukka kertoo, että Triplassa tapahtuu kyllä ryöstöjä ja pahoinpitelyitä säännöllisesti. Tekojen kohteeksi he eivät ole joutuneet, mutta ovat kuulleet monesta tapauksesta. Tyttöjen mukaan tekoja kuvataan ja videoita lisätään someen. Tytöt eivät halua nimiään julki.

– Tyypit hakevat huomiota ja esittävät kovaa. Usein uhkaillaan viedä vaatteet tai jotakin vastaavaa.

Tyttöjä ei pelota liikkua kauppakeskuksissa, sillä he osaavat toimia oikealla tavalla uhkatilanteissa.

– Esimerkiksi tönimiseen tai huuteluun ei kannata lähteä mukaan.

Espoolaiset nuoret Emilia, 15 ja Tara, 16 kertovat, että turvallisuuden tunteeseen vaikuttavat paljon päivä ja kellonaika. Triplassa he eivät liikkuisi yksin kello yhdeksän jälkeen. Porukassa on paljon turvallisempi tunne.

He eivät ole kuulleet Triplassa tapahtuneista nuoriin kohdistuneista ryöstöistä, mutta ilmiö on kyllä tuttu. Tapauksia he tietävät esimerkiksi Espoosta.

– Kyllä näistä tapauksista tulee itsellekin turvattomampi olo, he sanovat.

Seuraan hakeutuminen on hyvä varotoimi.

– Jos matkustan illalla junassa, en istu yksin, vaan esimerkiksi jonkun perheen viereen, Emilia kertoo.

Nuoret eivät ole olleet itse ryöstöjen uhreina, mutta heihin on kohdistunut epämiellyttävää huutelua. Huutelijoina on ollut niin alaikäisiä kuin parikymppisiäkin.