Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Ukrainan tiedustelupalvelu paljasti FSB:n vakoilijaryhmän, joka välitti ukrainalaisjoukkojen sijainteja ja liikkeitä Venäjälle

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU ilmoittaa toteuttaneensa laajan vastatiedusteluoperaation ja neutraloineen Venäjän kansalliselle tiedustelupalvelu FSB:lle työskennelleen vakoojaverkoston Harkovan ja Donetskin maakunnissa.

Paljastuneeseen ryhmään kuului kahdeksan henkilöä, joista yksi käytti suojanaan asemaansa ukrainalaisen kansanedustajan avustajana ja toimittajan henkilöllisyystodistusta.

Vakoojat keräsivät tiedustelutietoja Ukrainan puolustusvoimien joukkojen sijainneista ja liikkeistä. FSB:tä kiinnosti erityisesti reittitiedot ukrainalaisten ryhmityksistä ja rautatieasemista, joissa puolustusvoimat purkivat asetoimituksia. Lisäksi vakoojat yrittivät kerätä tietoa ammusvarastojen, ampumapaikkojen, tarkastuspisteiden ja linnoitusten sijainneista Ukrainan puolen etulinja-alueilla ja Dnipropetrovskin maakunnan alueella. Myös strategisesti tärkeiden siltojen koordinaatteja välitettiin venäläisille.

Tiedot välitettiin Venäjälle Telegram-viestisovelluksen avulla.

Ryhmän jäsenet kirjasivat ylös venäläisten ohjusiskujen seurauksia Kramatorskiin, Druzhivkaan, Kostjantjivkaan ja Harkovan alueen asutuskeskuksiin tulevien ohjusiskujen kohdistamiseksi. Izjumin ja Balaklijan kaupunkien väliaikaisen miehityksen aikana ryhmän jäsenet osallistuivat miehityshallinnon tehtäviin valittavien henkilöiden valintoihin.

SBU:n vastatiedustelu dokumentoi ryhmän toiminnan vaiheittain ja pidätti neljä ryhmän jäsentä. Loput neljä ovat edelleen Venäjän hallussa olevilla alueilla.

Tutkinnan mukaan ryhmän perusti kaksi FSB:n upseeria ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan. Värväämiseen osallistui yksi Venäjän Harkovan kunniakonsulin värväämä henkilö. Venäjän erikoisjoukot houkuttelivat mukaan muita jäseniä joko etäyhteyksin tai näiden matkustaessa Venäjälle. Jokaiselle jäsenelle annettiin salanimi ja kehitettiin suojat toiminnalle.

SBU:n mukaan ryhmän jäsenet odottivat pääsevänsä johtaviin asemiin Venäjän valtaamilla alueilla.

SBU löysi kotietsinnöissä ryhmän jäsenien käyttämät puhelimet, venäläisiä symboleja ja Kreml-mielistä kirjallisuutta. Lisäksi tutkinnassa paljastui asekätkö, johon venäläiset piilottivat aseita paetessaan Ukrainan vastahyökkäykseltä Harkovassa.

SBU:n tutkijat ovat ilmoittaneet pidätetyille vakoojille, että heitä epäillään sotatilalain aikana tehdystä maanpetoksesta. He ovat nyt tutkintavankeudessa käräjäoikeuden päätöksellä.