Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

YK-raportti: Molemmat sodan osapuolet tehneet ihmisoikeusrikoksia – Ukrainan ihmisoikeusasiamies tyrmää väitteet sotavankien kidutuksista

YK julkisti perjantaina kaksi uutta raporttia liittyen Ukrainan ihmisoikeustilanteeseen. Niiden mukaan molemmat sodan osapuolet ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikoksiin.

Toinen raporteista käsittelee sotavankien kohtelua, toinen yleistä ihmisoikeustilannetta.

Ukrainan ihmisoikeustarkkailumission johtaja Matilda Bogner antoi lausunnon raporttien julkistustilaisuudessa.

Bogner totesi, että Venäjän miehittämillä alueilla on todettu siviilien teloituksia, kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa. Viidessä tapauksessa uhrit ovat olleet 14-17-vuotiaita poikia.

Ukrainan Bogner puolestaan kertoi syyllistyneen 25 venäläisen sotavangin teloituksiin. Lisäksi yli 200 haastateltua venäläistä sotavankia väittää kokeneensa kidutusta tai kaltoinkohtelua. Raportissa kerrotaan muun muassa jalkaan ampumisesta, sähköshokeista ja valeteloituksista.

Myös Venäjä on raportin mukaan teloittanut ja kiduttanut sotavankeja.

Bogner huomautti lausunnossaan, että Ukraina tarjosi YK:n työntekijöille pääsyn sotavankien luokse. Venäjä ei samaa pääsyä antanut, vaan tiedot ukrainalaisten kohtelusta perustuvat vapautettujen vankien haastatteluihin.

Ukrainan ihmisoikeusasiamies Dmitro Lubinets tyrmäsi raportin tuoreeltaan. Hän väittää, että venäläisten sotavankien kohtelu ei noussut esille aiemmissa keskusteluissa Bognerin ja YK-koordinaattori Denise Brownin kanssa.

– Haluaisin kuulla ne kiistämättömät todisteet, joihin mission johtopäätökset Ukrainan väitetyistä rikoksista perustuvat. Painotan, että Ukraina noudattaa Geneven sopimusta, Lubinets totesi.