Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Yön uutiskooste | Tuontiautoissa epäillään laajaa veropuhallusta, ennakkoäänestys alkaa tänään, Ruotsin valtiopäivät äänestää Nato-jäsenyydestä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Tuontiautoissa epäillään laajaa veropuhallusta – verottaja rauhoittelee kuluttajia

Huijareiden epäillään käyttäneen hyväkseen vuonna 2021 uudistetun autoverolain porsaanreikää ja jättäneen maksamatta jopa satojentuhansien eurojen autoverot käytettynä maahantuoduista autoista.

STT:n tietojen mukaan tällaisia autoja on kaupattu eteenpäin lopulta tavallisille kuluttajille, joilla ei ole keinoa selvittää, onko autosta verovelkaa. Verohallinnosta kerrotaan STT:lle, ettei kuluttajilla kuitenkaan pitäisi olla syytä huoleen, sillä autoverosta on lähtökohtaisesti vastuussa auton maahantuonut yritys.

Verottajalla on tapauksia selvityksessä ja myös rikosilmoituksia on tehty.

Siivoojien ja kiinteistönhoitajien lakko uhkaa torstaina – tuoko sovintoehdotus tänään ratkaisun palkkakiistaan?

Kiinteistöpalvelualan lakonuhka saattaa väistyä tänään aamupäivällä, kun työriidan osapuolet vastaavat valtakunnansovittelijan tiistaina tekemään sovintoehdotukseen.

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kiinteistötyönantajat ilmoittavat vastauksensa kello 10. Osapuolet voivat joko hyväksyä tai hylätä ehdotuksen.

Jos sovintoon ei päästä, alkaa siivoojien ja kiinteistönhoitajien seuraava lakko torstaina heti vuorokauden alussa.

Kaksipäiväisen lakon piirissä olisi noin 25 000 työntekijää 16 yrityksessä.

Työriidan osapuolten suurimmat erimielisyydet ovat koskeneet palkkoja.

Turkkilaismedia: Turkin ulkoasiainvaliokunta käsittelee Suomen Nato-jäsenyyttä torstaina

Turkin ulkoasiainvaliokunnan on määrä käsitellä Suomen Nato-jäsenyyttä torstaina, kertoo Turkin virallinen Anadolu-uutistoimisto.

Turkkilaislehti Hürriyetin mukaan asia voidaan siirtää parlamentin yleisistunnon käsittelyyn perjantaina tai lauantaina.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi perjantaina, että Turkki on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa. Erdogan sanoi toivovansa, että ratifiointi tapahtuu ennen Turkin toukokuisia vaaleja.

Turkin ulkoasiainvaliokunnan käsittelystä kertoi Suomessa aiemmin muun muassa Ylen uutiset.

Yhdeksäsluokkalaisten ruotsin taidot vastaavat kouluarvosanaa 6, arvioi Karvi

Yhdeksäsluokkalaisten ruotsin taidot vastaavat kouluarvosanaa 6, arvioi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi.

Jopa kaksi kolmasosaa ruotsia toisena kotimaisena kielen opiskelevista saavutti kirjoittamisessa vain kouluarvosanaa 5 tai sitä heikommat taidot. Heikoksi jäänyt kirjoitustaito ei vastaa jatko-opinnoissa tarvittavaa osaamista.

B1-kielen opiskelu aloitetaan yleensä kuudennella luokalla.

Suurin este ruotsin kielen oppimiseen on Karvin mukaan oppilaiden asenteissa.

Osaamistaito on laskenut Karvin edellisestä, vuonna 2008 tehdystä arviosta. Tuolloin kirjoitustehtävässä arvosanaa 5 vastaavalle tasolle jäi 14 prosenttia oppilaista.

Nyt äänestämään! Ennakkoäänestys alkaa tänään

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa tänään keskiviikkona. Ennakkoon voi äänestää viikon ajan eli ensi viikon tiistaihin saakka. Ulkomailla äänestysaika on hieman lyhyempi.

Suomessa on kaikkiaan noin 950 ennakkoäänestyspaikkaa, yleensä kirjastoissa, kauppakeskuksissa tai kunnantaloilla. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikkoja on 86 eri valtiossa yhteensä yli 200.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. päivä huhtikuuta. Tuolloin äänestyspaikkoja on runsaat 1 800.

Ajokeli isossa osassa maata huono, paikoin erittäin huono

Suomessa on voimassa tänään laajalla alueella varoitus huonosta ajokelistä, ja maan keskiosiin on odotettavissa jopa erittäin huonoa ajokeliä. Varoitukset tuo lännestä saapuva sadealue, joka sataa osin lumena ja osin vetenä.

Erittäin huono liikennesää on luvassa länsi-itäsuunnassa Pohjanmaan maakunnasta Pohjois-Karjalaan. Lisäksi ajokelivaroitus on voimassa koko muussa Manner-Suomessa lukuun ottamatta maan lounaisosia sekä Lappia.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lähipäivinä maan eteläosissa on ajankohdalle tyypillistä lämpimämpää ja pohjoisosissa tavanomaista kylmempää.

Ruotsin valtiopäivät äänestää Nato-jäsenyydestä

Ruotsissa valtiopäivät äänestää tänään maan liittymisestä Natoon. Keskustelu aiheesta alkaa täysistunnossa kello 10 Suomen aikaa, ja äänestys ulkoasiainvaliokunnan jäsenyyttä suosittelevasta mietinnöstä on vuorossa noin kello 17.

Natoon liittymisellä on Ruotsissa vahva kannatus, mutta esimerkiksi valtiopäivillä vastustus on suurempaa kuin Suomen eduskunnassa. Puolueista Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastustavat vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ovat ratifioimatta puolustusliiton jäsenmaista Turkissa ja Unkarissa. Molemmat ovat ilmoittaneet vahvistavansa ensiksi vain Suomen jäsenyyden.

Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa

Yhdysvallat ei pidä Kiinaa puolueettomana rauhanvälittäjänä Ukrainan sodassa, sanoo Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

Kirbyn mukaan Kiina on esimerkiksi pidättäytynyt kritisoimasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Lisäksi Kirby sanoi Kiinan toistavan Venäjän propagandaa, jonka mukaan Venäjä oli oikeutettu hyökkäämään Ukrainaan, koska länsimaat tukivat Ukrainaa ja Venäjä koki tämän uhakseen.

Kiina julkaisi helmikuussa 12-kohtaisen suunnitelman Ukrainan sodan päättämiseksi. Se on saanut kritiikkiä länsimailta, kun Venäjä on puolestaan kehunut suunnitelmaa. (Lähde: AFP)

Tänään alkava YK:n vesikonferenssi haluaa kiinnittää huomion vesikriisiin - kokous pidetään ensi kertaa yli 40 vuoteen

Maailman maat kokoontuvat tänään YK:n vesikonferenssiin New Yorkiin yli 40 vuoden tauon jälkeen.

Kokouksen tarkoituksena on nostaa vesikriisi poliittisen päätöksenteon huomion kohteeksi. Konferenssin lopuksi julkaistaan vettä koskeva toimintasuunnitelma Water Action Agenda.

Pula vedestä aiheuttaa monenlaisia uhkia maailmassa, ja siitä kärsivät etenkin maat, joihin ilmastonmuutos vaikuttaa muutenkin eniten. Maailmanlaajuisesti yli 1 000 alle viisivuotiasta lasta kuolee päivittäin vedenpuutteeseen linkittyviin sairauksiin, kuten ripuliin, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.

Maailman maista yli 180 valtiota kannattaa vesialan kansainvälistä hallintajärjestelmää.

Kreikan pääministerin mukaan parlamenttivaalit pidetään toukokuussa

Kreikassa järjestetään parlamenttivaalit toukokuussa. Kreikan pääministeri Kyriakos Mitsotakis ilmoitti asiasta tiistaina.

Mitsotakisin hallitus on joutunut rajun arvostelun kohteeksi helmikuussa maassa tapahtuneen junaonnettomuuden vuoksi. Onnettomuudessa kuoli 57 ihmistä.

Kreikkalaismedian mukaan vaalit oli alkujaan tarkoitus pitää huhtikuussa, mutta junaonnettomuus sai hallituksen muuttamaan suunnitelmiaan.

Mitsotakisin konservatiivihallituksen toimikausi päättyy heinäkuun alussa. (Lähde: AFP)

Teuvo Teräväinen ratkaisi Carolinalle voiton Madison Square Gardenissa

Jääkiekon NHL:ssä Carolina Hurricanes on voittanut New York Rangersin 3–2 vierasottelussa Manhattanilla Madison Square Gardenissa.

Carolinan sankariksi nousi nuorten maailmanmestari Teuvo Teräväinen, joka teki voittomaalin. Teräväisen maali syntyi reilut kaksi minuuttia ennen ottelun loppua, ja Jesperi Kotkaniemi alusti sen yhdessä Brent Burnsin kanssa.

Carolinan muut suomalaiset Sebastian Aho ja Jesse Puljujärvi jäivät ottelussa ilman tehopisteitä.

New York Rangersin toisen maalin teki Kaapo Kakko.