Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Suomessa asuvalle espanjalaismiehelle syyte terrorismirikoksesta – miehen epäillään kouluttautuneen terrori-iskun tekemistä varten

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jukka Rappe on nostanut Suomessa asuvaa espanjalaismiestä vastaan syytteen terrorismirikoksesta. Parikymppisen espanjalaismiehen epäillään kouluttautuneen terrorismirikoksen tekemistä varten.

Miehen epäillään kouluttautuneen omatoimisesti terrori-iskun tekemistä varten käyttämällä hyväkseen tietoverkon välityksellä hankkimaansa laajaa islamistista aineistoa. Tutkinnassa ei ole tullut esille viitteitä siitä, että epäilty kouluttautuminen olisi edennyt konkreettisen terrori-iskun valmisteluun saakka, Syyttäjälaitos kertoo tiedotteessa.

Syyttäjän haastehakemus on toimitettu tänään Helsingin käräjäoikeuteen.

Keskusrikospoliisi kertoi esitutkinnan valmistumisesta viime viikolla. Esitutkinnan mukaan mies oli hankkinut ase- ja räjähdeoppaita ääri-islamistista materiaalia jakavista ryhmistä.

Poliisin tietojen mukaan mies oli myös ilmaissut kiinnostusta matkustaa alueille, missä terroristijärjestöt vaikuttavat.

– Tutkinnassa on tullut ilmi, että epäilty on muun muassa ollut kiinnostunut lähtemään ulkomaille. Mitä maita on ollut kyseessä, sitä en tässä kohtaa avaa. Esitutkinnassa ei ole tullut ilmi esimerkiksi räjähteiden rakentamista tai että hän olisi täällä ollessaan suunnitellut jotain konkreettista, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Masi Puolakka kertoi STT:lle viime viikolla.

Mies kiistää rikoksen

Poliisi on epäillyt, että miehen rikollinen toiminta alkoi vuonna 2019 ja päättyi vasta kun poliisi otti hänet kiinni viime vuoden joulukuussa. Rikosepäily tuli ilmi Helsingin poliisilaitoksella tutkitun toisen tapauksen yhteydessä. Epäilty on ollut vangittuna joulukuusta lähtien.

Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Poliisin mukaan mies on kertonut etsineensä tietoa ääri-islamistista asioista omaan tiedonjanoonsa.

Kouluttautumisesta terrorismirikoksen tekemistä varten tuomitaan sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta.