Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Presidentti Niinistö: Oli tiedossa, että Erdogan haluaa tavata, kun on tehnyt Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan päätöksensä

Presidentti Sauli Niinistön mukaan oli tiedossa, että siinä vaiheessa, kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on tehnyt Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan päätöksensä, Erdogan haluaa tavata hänet ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille.

– Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat. Vastasin kutsuun tietysti myöntävästi ja menen vastaanottamaan hänen tahdonilmauksensa, Niinistö totesi presidentin kanslian keskiviikkona medialle välittämässä sähköpostissa.

Niinistö matkustaa Turkkiin torstaina ja tapaa presidentti Erdoganin Istanbulissa perjantaina.

Niinistön mukaan puheenparsia Turkin näkemyksistä on kuultu vuoden mittaan paljon, mutta Turkin presidentin näkemykset ovat tässä päätöksentekovaiheessa ratkaisevia.

Erdogan kertoi itse jo aiemmin kesiviikkona toimittajille Turkin parlamentissa aikovansa lunastaa lupauksensa Suomelle Nato-jäsenyydestä perjantaina, kun hän tapaa Niinistön. Erdoganin mukaan prosessia Suomen Nato-jäsenyydestä jatketaan normaaliin tapaan.

– Pidämme sanamme. Kun herra presidentti (Niinistö) tulee perjantaina, tapaamme hänet ja lunastamme lupauksemme, Erdogan muotoili.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan hyvin todennäköisesti ilmoittaa perjantaina Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymisestä, vahvisti Erdoganin esikunnan edustaja STT:lle.

Turkin presidentin turvallisuus- ja ulkopoliittisen komitean jäsen Ismail Safi kertoi STT:lle, että näin ollen Suomen jäsenyys voidaan ratifioida jo ennen Turkin 14. toukokuuta järjestettäviä vaaleja.

"Jatkan työtäni Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemiseksi"

Niinistön julkistaman lausunnon mukaan yhteydenpito Ruotsiin on ollut kaiken aikaa tiivistä, viime päivinä entistäkin tiiviimpää. Hän on puhunut Nato- jäsenyysasiasta Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin kanssa.

– Suomelle on erittäin tärkeää, että sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyydet toteutuvat mahdollisimman pian. Jatkan työtäni Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemiseksi, Niinistö kirjoitti.

Kristerssonin mukaan Ruotsi on valmistautunut tilanteeseen, jossa Turkki ilmoittaisi aikeistaan ratifioida vain Suomen Nato-jäsenyys.

Berliinissä Saksassa keskiviikkona vieraillut Kristersson sanoi Ruotsin toivovan mahdollisimman nopeaa ratifiointia omalle jäsenyydelleen Turkin toukokuun vaalien jälkeen, jos yhtäaikainen eteneminen Suomen kanssa ei toteudu.

Kristersson lisäsi Ruotsin tuntevan nykyisen asemansa turvalliseksi Nato-mailta jo saatujen turvallisuuslupauksien ja muun tuen ansiosta.

Kuukausi sitten tapaamista ei vielä näköpiirissä

Suomen Nato-jäsenyys oli presidentti Niinistöllä yhtenä keskustelunaiheena myös viime viikolla, kun hän tapasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Washingtonissa. Samoin Nato-jäsenyysprosessin eteneminen oli aiheena presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan eli tp-utvan kokouksessa, joka pidettiin poikkeuksellisesti viime sunnuntaina.

Ruotsin pääministeri Kristersson puolestaan sanoi tiistaina, että Ruotsin ja Suomen liittyminen Naton jäseniksi eri aikaan on tullut entistä todennäköisemmäksi. Niinistön mukaan tämä Kristerssonin lehdistötilaisuus viittasi Suomen ja Ruotsin johtajien tiiviiseen yhteydenpitoon.

Samassa lehdistötilaisuudessa Kristersson viestitti, että Suomen liittyminen Natoon heti mahdollisuuden siihen tarjoutuessa parantaa myös Ruotsin turvallisuutta.

Vielä vajaa kuukausi sitten Suomen ja Turkin presidenttien tapaaminen ei näyttänyt olevan millään tapaa ajankohtainen. Niinistö kertoi Münchenin turvallisuuskokouksessa, ettei hän ole ollut – eikä aiokaan olla – yhteyksissä presidentti Erdoganin kanssa.

Tasavallan presidentin kanslia mukaan Niinistö vierailee kaksipäiväisen työvierailunsa aluksi torstaina Kaakkois-Turkin maanjäristysalueella. Presidentin seurueessa on mukana myös ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Myös Unkarin Orban matkustaa Turkkiin

Unkarin pääministeri Viktor Orban matkustaa torstaina Turkkiin. Hän osallistuu kokoukseen, jossa on määrä keskustella Turkin ja Syyrian maanjäristyksen avustustoimista, kertoi Unkarin pääministerin kanslia.

Turkin presidentti tapaa ainakin osan kokoukseen osallistuvista johtajista kahden kesken, kertoi uutistoimisto Anadolu.

Orbanin vierailusta kertoi suomalaismediasta aikaisemmin ainakin Ilta-Sanomat.

- - - - -

STT:n työryhmä: Saila Kiuttu, Ayla Albayrak, Niilo Simojoki, Liisa Kujala, Hannu Aaltonen

Korjattu kello 23.39: Täsmennetty aiempaa loppuosaa: Turkin presidentti Erdogan tapaa Anadolun mukaan ainakin osan Turkissa kokoukseen osallistuvista johtajista kahden kesken. Myöskään Orbanin kanslian tiedotteesta ei varmuudella selviä, tapaako Orban Erdoganin.