Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Hovioikeus hylkäsi murhasyytteet jutussa, jossa Helvetin enkelien kokelasjäsen ammuttiin Espoon Suurpellossa

Helsingin hovioikeus hylkäsi keskiviikkona murhasyytteet jutussa, jossa Helvetin enkelien entinen kokelasjäsen ammuttiin Espoon Suurpellossa heinäkuussa 2020.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut kaksi Helvetin enkelien jäsentä elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.

Uhri oli ennen tapahtumapäivää erotettu Helvetin enkeleistä. Käräjäoikeus piti henkirikosta vakaasti harkittuna ja katsoi, että vaikuttimena henkirikokseen oli se, että uhrin oli koettu toimineen Helvetin enkeleiden Espoon-osaston etujen vastaisesti.

Hovioikeus arvioi asiaa toisin. Sen mukaan näyttö tuki johtopäätöstä, ettei miehillä ollut vaikutinta uhrin surmaamiseen ja että uhrin erottaminen järjestöstä oli ollut riittävä seuraamus hänen käyttäytymisestään.

Elinkautinen lieveni kymmeneksi vuodeksi vankeutta

Hovioikeus katsoi jääneen näyttämättä, että miehillä olisi ollut yhteinen suunnitelma tai tarkoitus tappaa uhri. Teon motiivi jäi hovioikeuden mukaan lopulta epäselväksi. Tuomitut vetosivat hovivalituksissaan hätävarjeluun, mutta oikeuden mukaan tällaisen tilanteen käsilläolo voitiin riittävällä varmuudella sulkea pois.

Hovioikeus katsoi, että uhria ampunut Lauri Kiviniemi, 42, syyllistyi murhan sijasta tappoon ja tuomitsi tämän kymmenen vuoden vankeuteen. Hovin mukaan jäi näyttämättä, että toinen käräjillä tuomittu 42-vuotias mies olisi osallistunut henkirikokseen. Hänen syykseen luettiin hovioikeudessa ampuma-ase- ja huumausainerikos, joista rangaistukseksi langetettiin vajaat viisi kuukautta ehdollista vankeutta.

Hovioikeuden päätöksestä äänestettiin. Yksi hovioikeuden jäsenistä katsoi Kiviniemen toimineen tilanteessa hätävarjelussa ja olisi hylännyt henkirikosta koskevan syytteen myös hänen osaltaan.

_______

Korjattu klo 11.13: Hovioikeus antoi tuomionsa keskiviikkona, ei torstaina.