Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Ministerit Lintilä ja Kaikkonen rikkoivat Puolustusvoimien sääntöjä juodessaan lonkeroa Tukholman-lennolla – Pääesikunta STT:lle: Kyseessä on sääntörikkomus, mutta ei kovin vakava sellainen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) rikkoivat Puolustusvoimien sisäisiä sääntöjä juodessaan alkoholia Puolustusvoimien koneessa matkalla Tukholmaan viime toukokuussa.

Pääesikunnasta kerrotaan STT:lle, että alkoholin nauttiminen lennolla on sallittua Ilmaoperaatiokeskuksen päällikön erikseen antamalla luvalla. Tätä lupaa ministerit eivät pyytäneet.

Pääesikunta tarkentaa, että Puolustusvoimien sisäiset ohjeet eivät kuitenkaan olleet puolustusministeriön tiedossa viime vuoden toukokuussa, kun lento on tilattu.

Lintilä ja Kaikkonen osallistuivat Ruotsin kuninkaan Kaarle Kustaan isännöimille juhlaillallisille. He lensivät Tukholmaan poikkeuksellisesti armeijan koneella suoraan Suomen eduskunnan Nato-äänestyksestä.

Ministerit ovat kertoneet ainakin Helsingin Sanomille ja Ilta-Sanomille juoneensa lennolla lonkeroa, jonka he hakivat kaupasta matkalla lentokentälle. Lintilä sanoi Ilta-Sanomille, että molemmat joivat lennolla yhdet lonkerot.

– Jos Puolustusvoimien henkilöstöön kuulumaton matkustaja on nauttinut alkoholia lennolla, kyseessä on sääntörikkomus, mutta ei kovin vakava sellainen, kirjoitti Pääesikunnan viestintä STT:lle sähköpostitse perjantaina.

Kahvia ja sämpylää voidaan tarjoilla

Pääesikunnan mukaan tilanne olisi ollut toinen, jos kyseessä olisi Puolustusvoimien oma henkilöstö.

– Yhteyskonekuljetuksilla kuljetetaan pääsääntöisesti omaa henkilöstöä, ja myös ohjeet on laadittu sitä silmälläpitäen. Sääntöjen tavoitteena on hallinnoida, että yhteyskonekuljetukset pysyvät asianmukaisina. Lisäksi kyse on vastuukysymyksistä.

Matkustajan ohjeissa ei kielletä mietojen alkoholijuomien kuljettamista lennolla esimerkiksi matkatavaroissa. Ilmavoimien lennoille voi tilata rajallisesti tarjoilua lentokuljetustoimiston kautta.

– Yleensä tarjoilu on kahvia ja sämpylä, esimerkiksi jos lento on pitkä. Palvelut maksaa tilaaja.

Useat tiedotusvälineet uutisoivat viime viikonlopun aikana useisiin nimettömiin lähteisiin perustuen, että Lintilän alkoholinkäyttöön on kiinnitetty jo pidempään huomiota. Lintilä on kiistänyt, että olisi ollut työtehtävissään päihtyneenä.

Lintilä ei ole kommentoinut STT:lle esitettyjä väitteitä useista pyynnöistä huolimatta sen jälkeen kun Iltalehti uutisoi asiasta ensimmäisenä viikko sitten.