Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

YK:n pääsihteeri Guterresin määrä tavata Zelenskyi huomenna Kiovassa

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres matkustaa Ukrainan sodan aikana jo kolmatta kertaa Kiovaan ja tapaa keskiviikkona Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, kertoi Guterresin edustaja Stephane Dujarric tiedotteessa tiistaina.

Tiedotteen mukaan Guterresin ja Zelenskyin on määrä keskustella muun muassa Mustanmeren viljasopimuksen jatkamisesta.

Guterresin työtoveri, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Volker Türk sanoi tiistaina Ukrainan sodan vahingoittaneen jo nyt myös tulevia sukupolvia.

– Ukrainan sota on johtanut järkyttävään määrään siviiliuhreja ja tuhoa. Samalla se on merkinnyt niiden lupausten pettämistä, joissa luvattiin perustavanlaatuista muutosta, kun järjestömme perustettiin 75 vuotta sitten, Türk jyrisi puhuessaan YK:n ihmisoikeusneuvostolle Genevessä.

Türk syytti samalla myös Venäjän mediaa jatkuvasta vihankylvöstä ja sodanlietsonnasta.

Brittitiedustelu: Mutaiset olosuhteet haitannevat huoltotoimia

Kiivaat taistelut Bahmutin kaupungissa ja sen ympäristössä jatkuivat tiistainakin Itä-Ukrainassa. Ukrainalaisjoukot saivat luultavasti tasapainotettua puolustuslinjansa Bahmutissa viime viikonloppuna venäläisten aiempien etenemisten jälkeen, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan.

Ministeriön mukaan Venäjän isku tuhosi viime viikolla sillan ainoalla vielä Ukrainan hallussa olleella Bahmutiin vievällä päällystetyllä tiellä. Mutaiset olosuhteet haitannevatkin nyt ukrainalaisten huoltoa, kun maan joukot joutuvat käyttämään enenevässä määrin päällystämättömiä kulkuväyliä.

Ministeriö arvioi myös, että venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin ja Venäjän puolustusministeriön väliset julkiset erimielisyydet sotatarvikkeiden jakamisesta korostavat vaikeutta ylläpitää nykyisellä taktiikalla edistymiseen vaadittavia korkeita henkilöstö- ja ammusmääriä.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhinin mukaan jatkuva pula ammuksista ja täydennysjoukoista vaikeuttaa Wagnerin taistelijoiden etenemistä Bahmutissa, kertoi uutistoimisto AFP maanantaina.

– Jos Wagner vetäytyy Bahmutista nyt, koko etulinja murenee, hän arvioi.

Prigozhin on aiemminkin arvostellut kovasanaisesti Venäjän asevoimien toimintaa Ukrainassa.

Puola lähettää lisää Leopardeja

Puola ilmoitti tiistaina lähettävänsä Ukrainaan lisää Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja. Puolan mukaan Ukrainalle lähetetään kymmenen vaunua vielä tällä viikolla.

Puola on jo aikaisemmin lähettänyt Ukrainaan neljä vaunua, ja nyt lähettävät kymmenen vaunua täydentävät määrän neljääntoista, joka on määrä, jonka Puola jo aikaisemmin on kertonut Ukrainalle antavansa.