Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Pohjois-Korea pyytää YK:ta vaatimaan Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja lopettamaan yhteiset sotaharjoitukset

Pohjois-Korean ulkoministeriö on pyytänyt YK:ta vaatimaan Etelä-Koreaa ja Yhdysvaltoja lopettamaan yhteiset sotaharjoitukset, kertoo Pohjois-Korean valtion uutistoimisto KCNA.

Pohjois-Korean varaulkoministeri Kim Son-gyongin mukaan Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen harjoitukset sekä puheet ovat nostaneet jännitteet Korean niemimaalla erittäin vaaralliselle tasolle.

– YK:n ja kansainvälisen yhteisön on voimakkaasti vaadittava Yhdysvaltoja ja Etelä-Koreaa välittömästi lopettamaan provosoivat puheet sekä sotaharjoitukset, Kim sanoi.

Pohjois-Korean ilmoitus tuli sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Etelä-Korea ilmoittivat perjantaina yhteisistä kymmenen päivää kestävistä sotaharjoituksista 13.–23. maaliskuuta. Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat sanoneet sotaharjoituksen olevan puolustuksellinen, mutta Pohjois-Korean mukaan se näkee harjoituksen olevan valmistautumista hyökkäykseen.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea harjoittelivat perjantaina

Yhdysvallat ja Etelä-Korea pitivät perjantaina harjoituksen, jossa oli mukana Yhdysvaltojen pitkän matkan pommikone ja Etelä-Korean hävittäjä.

Kimin mukaan tällaiset vastuuttomat teot vain johtavat alueellisen tilanteen hyvin kriittisen ja kontrolloimattomaan vaiheeseen. Pohjois-Korea korosti myös, että sen ydinaseet ovat varmin tapa säilyttää alueen voimatasapaino.

Pohjois-Korea on tehnyt alkuvuoden aikana aktiivisesti ohjuskokeita. Lisäksi Pohjois- ja Etelä-Korean välit ovat olleet heikoimmillaan vuosiin sen jälkeen, kun Pohjois-Korea julisti aiemmin tänä vuonna olevansa peruuttamattomasti ydinasevaltio ja maan johtaja Kim Jong-un vaati maan asetuotannon eksponentiaalista kasvua.