Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Blinken ja Lavrov tapasivat G20-kokouksen yhteydessä – Venäjä vähätteli kohtaamisen merkitystä

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja hänen venäläinen kollegansa Sergei Lavrov tapasivat ja keskustelivat pikaisesti G20-maiden kokouksessa Intiassa Delhissä.

Blinken sanoi vaatineensa venäläiskollegaansa päättämään Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa.

– Kerroin ulkoministerille, mitä minä ja niin moni muu sanoimme viime viikolla YK:ssa ja mitä niin monet G20-ulkoministerit sanoivat tänään, Blinken sanoi toimittajille keskustelujen jälkeen.

– Lopettakaa tämä hyökkäyssota, osallistukaa mielekkääseen diplomatiaan, joka voi saada aikaan oikeudenmukaisen ja kestävän rauhan.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova pyrki osaltaan vähättelemään kohtaamisen merkitystä. Hän sanoi venäläisuutistoimisto RIA Novostille, että kaksikko oli kohdannut Blinkenin aloitteesta, minkä lisäksi Zaharova oli sanonut kohtaamisen olleen ohikiitävä.

– (Lavrov) puhui hänelle, seisaaltaan, osana G20-kokouksen toista istuntoa, Zaharova sanoi.

– Mitään keskusteluja tai todellista kokousta ei tapahtunut.

Maiden ulkoministerit olivat samassa huoneessa edellisen kerran viime heinäkuussa Balilla pidetyssä G20-kokouksessa. Tuolloin länsimaiset virkamiehet kertoivat Lavrovin rynnänneen ulos.

Analyytikoiden mukaan ei ole merkkiä siitä, että Blinkenin ja Lavrovin tuore kohtaaminen enteilisi loppua sodalle.

Tapaaminen ei enteile loppua sodalle

Venäjän sota Ukrainassa ui kokouksessa myös muille esityslistan osa-alueille. Lavrov sanoi Intiaan kokoontuneille ulkoministereille, että länsimaiden edustajat olivat suistaneet kokouksen raiteiltaan. Venäläisuutistoimisto Tassin mukaan Lavrov kuvaili joidenkin länsimaisten delegaatioiden käyttäytymistä säädyttömäksi ja väitti näiden muuttaneen G20:n esityslistan farssiksi.

Erimielisyydet turhauttivat Intiaa, joka sanoi haluavansa hyödyntää puheenjohtajavuottaan keskittyäkseen muun muassa köyhyyteen ja ilmastorahoitukseen liittyviin kysymyksiin.

Intia on venäläisaseiden merkittävä ostaja ja on lisännyt viime aikoina myös venäläisöljyn tuontia. Intia ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, joskin pääministeri Narendra Modi sanoi viime vuonna Putinille, ettei nyt ole aika sodalle.

Ulkoministerien kokous päättyi tänään ilman yhteistä julkilausumaa, sillä Kiina kieltäytyi Venäjän ohella allekirjoittamasta lausuntoa, jossa vaadittiin Venäjän vetäytymistä Ukrainasta. Myöskään viime viikolla järjestetyssä G20-maiden valtiovarainministerien kokouksessa ei onnistuttu sopimaan yhteisestä lausunnosta.

Tällä erää keskustelut yhteisestä lausunnosta horjuivat useiden ongelmien vuoksi. Yksi näistä oli Venäjän vaatimus siitä, että Nord Stream -kaasuputkien viimevuotisesta sabotaasista aloitettaisiin tutkinta. Venäjä ja länsimaat ovat syyttäneet toisiaan syyskuisista räjähdyksistä.