Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Kaksi työntekijää putosi rakenteilla olleen talon katolta Porvoossa, toinen kuoli – sakot vastuuhenkilöille ja yritykselle

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi 24. helmikuuta virolaisen yrityksen 7 000 euron yhteisösakkoon ja yrityksen johtajan 75 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta.

Tuomio liittyy vuoden 2019 marraskuussa Porvoossa sattuneeseen vakavaan tapaturmaan, jossa kaksi työntekijää putosi rakenteilla olleen omakotitalon katolta maahan.

Turman tapahtuessa katolla ei ollut kaiteita eikä muuta rakenteellista suojaa putoamiselta, eikä kummallakaan työntekijöistä ollut valjaita. Toinen heistä oli alkanut liukua alas rakenteilla olleelta peltikatolta, jolloin toinen oli tarttunut häneen estääkseen putoamisen. Tämä ei onnistunut. Luisunut työntekijä menehtyi tapahtumapaikalla ja pelastamista yrittänyt sai vakavia vammoja.

Matkaa maahan katon räystäältä oli putoamiskohdasta noin seitsemän metriä.

Tapaturman johdosta käynnistyi tutkinta, jossa työsuojeluviranomainen havaitsi erilaisia turvallisuuspuutteita. Tapaus eteni esitutkintaan ja johti syytteeseen.

Käräjäoikeus katsoi yrityksen johtajan laiminlyöneen velvollisuutensa huolehtia siitä, että vesikattotyön aikana työtapojen turvallisuutta tarkkaillaan jatkuvasti ja siitä, että työmaalla on putoamiselta suojaavat rakenteet ja asianmukaiset valjastyyppisten köysien kiinnityspisteet.

Myös rakennuksen, omaa asuintaloaan rakennuttnanut päätoteuttaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta 75 päiväsakkoon.

Oikeus katsoi päätoteuttajan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä laiminlyömällä samoin työmaan putoamiselta suojaavat rakenteet ja valjaiden kiinnityspisteet. Hän ei myöskään huolehtinut siitä, että ennen töiden aloittamista laaditaan kirjallinen työturvallisuutta koskeva suunnitelma.

Kumpikin menettely oli oikeuden mukaan syy-yhteydessä toisen työntekijän kuolemaan.

Katon kerrotaan olleen viimeistelyvaiheessa tapaturman sattuessa.

– Usein ne niin sanotut viimeiset pikkuhommat ovat niitä kaikkein vaarallisimpia, kun halutaan nopeasti valmista ja tingitään turvallisuudesta, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun lakimies Matti Nissinen huomauttaa avin tiedotteella.

Tuomio ei ole lainvoimainen.