Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Yli 200 000 asiakkaalla on yli 20 senttiä maksava määräaikainen sähkösopimus

Yli 30 sentin hintaisia määräaikaisia sähkösopimuksia käytössä vajaat 60 000 eli noin kolme prosenttia kaikista määräaikaisista sopimuksista, Energiateollisuuden kysely paljastaa. Yli 20 senttiä kilowattitunnilta maksavia määräaikaisia sopimuksia on puolestaan noin 150 000 asiakkaalla.

Samaan aikaan jopa kahdella kolmasosalla eli yli 1,2 miljoonalla määräaikaisessa sähkösopimuksessa kiinni olevalla asiakkaalla sähkön hinta on alle kymmenen senttiä kilowattitunti. Valtava määrä ihmisiä on siis hyötynyt ennen viime vuoden energiakriisiä solmituista edullisista sopimuksista.

10–20 sentin hintaluokassa on parisenkymmentä prosenttia määräaikaisista sopimuksista, ja 20–30 sentin luokassa vajaa kymmenen prosenttia määräaikaisista sopimuksista. Hinnat eivät sisällä sähkönsiirtoa ja sähköveroa.

Saman kyselyn mukaan noin puolet kaikista tällä hetkellä voimassa olevista sähkönmyyntisopimuksista on määräaikaisia. Tilanne on muuttunut vähän yli vuodessa vain hieman, sillä vuoden 2021 lopussa määräaikaisten sopimusten osuus oli Energiaviraston mukaan 54 prosenttia.

Energiateollisuuden helmikuussa tekemään kyselyyn vastasi 32 sähkönmyyjää. Niiden asiakasmäärä vastaa lähes 80:tä prosenttia koko maan noin 3,7 miljoonasta asiakkaasta. Kyselyä voi Energiateollisuuden mielestä pitää hyvin edustavana koko maan tilanteesta.

Ylivoimainen enemmistö sopimuksista kaksivuotisia

Kyselyn tulokset poikkeavat aiemmin julkisuudessa olleista Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Datahuoneen julkaisemista laskelmista. Pitkäkestoisia sitoumuksia korkeimpiin eli yli 20 tai yli 30 sentin sähkön kilowattituntihintoihin on kyselyn mukaan voimassa vähemmän kuin Datahuoneen raportissa pääteltiin.

Nyt tehty kysely paljastaa, että mikäli poliitikot haluavat vielä antaa uusia tukia tai helpotuksia hyvin kalliissa sopimuksissa kiinni oleville, tarvitaan syvemmälle menevää tiedonhankintaa, jotta apu menisi sinne, missä sitä todella tarvitaan, Energiateollisuuden energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa sanoi tiistaina.

Ylivoimainen enemmistö määräaikaisista sopimuksista noin kaksivuotisia, sitä lyhyempien osuus on tällä hetkellä vain noin 4,5 prosenttia. Lyhyiden sopimusten osuus kuitenkin kasvoi viime vuoden aikana, sillä alle vuoden mittaisia sopimuksia ei ennen viime vuotta ja Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa Ukrainassa tehty käytännössä yhtään.

Pörssisähkö ei ole kivunnut kansantuotteeksi

Toistaiseksi voimassa olevien sopimusten osalta pörssisähkön suosio on noussut merkittävästi, mutta kansantuotteeksi asti se ei ole Salomaan mukaan kivunnut. Nyt tehdyssä kyselyssä asiasta ei kuitenkaan saatu tarkkaa tietoa. Energiateollisuuden alustava arvio on, että pörssisähköä käyttäisi tällä hetkellä mahdollisesti noin 15 prosenttia suomalaisista. Vuoden 2021 lopussa pörssisähkösopimus oli noin kymmenellä prosentilla suomalaisista.

Pörssisähkösopimuksen keskimääräinen hinta on ollut varsinkin tammi–helmikuussa syksyllä tai talvella tehtyjä määräaikaisia sopimuksia edullisempi ja näyttää siltä myös lähitulevaisuudessa.

Perinteisessä toistaiseksi voimassa olevassa sopimuksessa sähkön hintaa tarkistetaan muutamia kertoja vuodessa. Niiden hinnat ovat markkinoiden nyt rauhoituttua laskusuunnassa, vaikka talvella sellaisessa kiinni ollut joutui maksamaan sähköstään enemmän kuin määräaikaisen sopimuksen samaan aikaan ottanut.

– Energia-alalta muistutettiin loppukesällä ja syksyllä monesti sopimustyyppien eroista. Hintariskit ja huoli sähkön riittävyydestä hallitsivat kuitenkin keskustelua, ja tämä vaikutti ihmisten valintoihin, Salomaa sanoi tiedotteessa.

Energiateollisuuden mukaan tehdyistä sopimuksista on pidettävä kiinni ja niitä kunnioitettava. Mikäli sopimuksiin aiotaan puuttua lainsäädännön keinoin, täytyy kärsivälle osapuolelle antaa asiasta täysi korvaus.

Esimerkiksi määräaikaista sopimusta solmittaessa sähkönmyyjä ostaa asiakkaan puolesta sähkön markkinoilta sopimuksen mitalle. Jos se on jouduttu ostamaan kalliilla ja sopimus jostain syystä puretaan, aiemmin asiakkaan puolesta ostettu sähkö täytyy myydä merkittävästi muuttuneille markkinoille. Sähköyhtiöillä ei ole tällaiseen varaa mikäli iso osa asiakkaista voisi purkaa sopimuksen, Energiateollisuus muistuttaa.

Kuukaudessa päättyy tyypillisesti noin 70 000–80 000 sopimusta.

- - - -

Uutista on korjattu klo 12.13: Kyselyyn vastanneiden sähkönmyyjien asiakasmäärä ei ole 3,7 miljoonaa vaan koko maan asiakasmäärä on noin 3,7 miljoonaa.