Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Uusille asuntolainoille tulee heinäkuussa 30 vuoden enimmäiskesto

Uusille asuntolainoille tulee heinäkuusta alkaen 30 vuoden enimmäiskesto, kun kotitalouksien ja taloyhtiöiden lainoihin tulee uusia rajoituksia. Asiaa koskevat lait vahvistettiin torstaina presidentin esittelyssä.

Uudistusten tavoitteena on hillitä kotitalouksien velkaantumista. Uuteen lakiin ei kuitenkaan ole kirjattu tuloihin sidottua rajoitusta velan määrälle eli niin sanottua velkakattoa.

Lakiin on säädetty joustovaraa niin, että pankki voi poiketa pisimmästä sallitusta takaisinmaksuajasta kymmenessä prosentissa luotoistaan. Maksujärjestelyt ovat myös mahdollisia.

Samalla tulee voimaan myös rajoituksia uudisrakennusten lainoihin. Jatkossa lainaa saa olla enintään 60 prosenttia myytävien asuntojen velattomasta hinnasta.

Myös taloyhtiölainojen takaisinmaksuaika rajataan uudisrakentamisessa 30 vuoteen. Lyhennysvapaisiin tulee uutena rajoituksena määräys, että viiden vuoden aikana rakennuksen valmistumisesta lyhennysvapaata saa olla vain ensimmäisenä vuonna.

Nykyisin monia uusia asuntoja myydään jopa 70 prosentin yhtiölainaosuuksilla. Kahden vuoden lyhennysvapaat ovat olleet yleisiä.