Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

THL: Sekava palvelujärjestelmä heikentää mielenterveystyön vaikuttavuutta lapsille ja nuorille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan lasten ja nuorten tulisi saada vaikuttavaa mielenterveyshäiriöiden hoitoa osana perusterveydenhuoltoa. Tällä hetkellä sekava palvelujärjestelmä heikentää palveluiden vaikuttavuutta, THL sanoo.

– Keskeisimmät muutostarpeet liittyvät lasten ja nuorten lievien ja keskivaikeiden mielenterveyshäiriöiden hoidon järjestämiseen. Tarvittava hoito tulisi saada läheltä lapsia ja nuoria eli terveyskeskuksista ja kouluista, THL:n ylilääkäri Eeva Huikko sanoo tiedotteessa.

THL myös esittää nuorten palvelujen yläikärajan yhtenäistämistä 24 vuoteen. Huikon mukaan ammattilaisten osaamista pitää lisäksi vahvistaa.

– Lasten ja nuorten kanssa työskentelevien perustutkintoihin sisältyy tällä hetkellä liian vähän lasten ja nuorten mielenterveyttä koskevaa sisältöä.

THL on tehnyt selvityksen siitä, millaiset tekijät edistävät ja haittaavat lasten ja nuorten mielenterveystyön vaikuttavuutta. Kartoitus on osa kansallista lapsistrategiaa.

Lapset ja nuoret toivovat saavansa hoitoa koulussa

Selvityksessä kuultiin lasten ja nuorten omia toiveita palveluidensa järjestämisestä. THL:n mukaan useimmat toivovat saavansa mielenterveysongelmiinsa hoitoa myös koulussa.

– Tällä hetkellä lainsäädäntö ei kuitenkaan tue peruskouluikäisten hoidon järjestämistä koulun opiskeluhuollossa, THL:n ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä sanoo tiedotteessa.

THL:n selvitystyössä haastateltiin myös asiantuntijoita, jotka työskentelevät perustason palveluissa ja perustason erityispalveluissa, erikoissairaanhoidossa, nuorisotyössä ja hallinnossa. Lisäksi selvityksessä perehdyttiin lasten ja nuorten mielenterveystyötä koskeviin kotimaisiin ja kansainvälisiin raportteihin ja tutkimuksiin.