Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Ukrainan sota toi Saabille lisää asetilauksia, yhtiö uskoo kasvun jatkuvan vuosia

Ruotsalaisen puolustusalan konsernin Saabin tilausmäärät kasvoivat tuntuvasti loppuvuoden aikana, mihin vaikutti osaltaan Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.

Uusia tilauksia kertyi viimeisellä vuosineljänneksellä noin 30 miljardin kruunun eli noin 2,7 miljardin euron arvosta. Tilaukset yli kaksinkertaistuivat vuoden takaiseen verrattuna. Myös liikevaihto ja liikevoitto paranivat vertailukaudesta.

Saabin toimitusjohtajan Micael Johanssonin mukaan Ukrainassa käytävä sota vaikutti varsinaisesti Saabin liiketoimintaan vain loppuvuoden osalta.

– Saimme neljännellä vuosineljänneksellä joitakin sopimuksia, jotka olivat suoraa seurausta Ukrainan sodasta, Johansson sanoi Saabin verkkosivuilla.

Johansson sanoi uskovansa kasvun jatkuvan useita vuosia.

Saab kertoo saaneensa viimeisen vuosineljänneksen aikana muun muassa tilauksia NLAW-panssarintorjuntaohjuksista Britannialta ja Ruotsilta sekä päivitys- ja ylläpitosopimuksia Gripen-hävittäjille Ruotsilta. Britannian puolustusministeriö kertoi joulukuussa, että Britannia on toimittanut Ukrainalle 10 000 panssarintorjunta-asetta, muun muassa NLAW-ohjuksia.

Loppuvuodelle osui myös Suomen tilaus Saabin valmistamista Bolide-ilmatorjuntaohjuksista. Suomen puolustusministeriön mukaan hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo oli 76,6 miljoonaa euroa.

Saab ennakoi liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna orgaanisesti noin 15 prosenttia. Liikevoiton yhtiö uskoo kasvavan tätä enemmän. Saabin osake oli iltapäivällä noin kymmenen prosentin nousussa Tukholman pörssissä.

Ruotsin Nato-jäsenyyden viivästymisellä ei Johanssonin mukaan ole tällä hetkellä kovin suurta vaikutusta yhtiölle.

– Se ei ole katastrofitilanne, mutta ei ole hyvä, että siitä tulee pitkittynyt prosessi, Johansson sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.