Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Syyttäjä: Mies puukotti 17-vuotiaan pojan ja aikoi surmata myös tämän perheen, oli pukeutunut kauhuelokuvahahmoksi

Parikymppinen mies puukotti 17-vuotiaan pojan kuoliaaksi ja yritti surmata myös tämän perheen Raahessa lokakuussa, syyttäjä sanoo. Tekohetkellä mies oli pukeutunut kauhuelokuvan hahmoksi.

Miestä syytetään murhasta ja viidestä murhan yrityksestä. Syytteiden käsittely alkoi perjantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Mies tunsi 17-vuotiaan uhrin. Syyttäjän mukaan mies meni yöaikaan perheen omakotitalolle ja yritti päästä sisälle tarkoituksenaan surmata suurikokoisella veitsellä kaikki talossa olleet. Talon ulko-ovet olivat lukossa, minkä takia mies syyttäjän mukaan haki ulkorakennuksesta kirveen, jolla hän aikoi murtaa talon takaoven.

Juuri kun mies oli lyömässä kirveellä takaovea, 17-vuotias ajoi pihaan. Syyttäjän mukaan mies päätti ensin surmata 17-vuotiaan ja sitten tunkeutua taloon tämän avaimilla.

Mies hiipi pimeällä pihamaalla uhrin luo ja iski tätä ainakin 28 kertaa suurikokoisella veitsellä kaulaan ja keskivartaloon, haastehakemuksessa sanotaan. Syyttäjän mukaan kesken väkivallan mies raahaamalla siirsi uhria, jotteivät talossa sisällä olleet olisi kuulleet uhrin huutoa. Jossain kohtaa uhri sai potkaistua hyökkääjää, jolloin tämä viilsi itseään toiseen reiteen.

Syyttäjän mukaan tämän jälkeen mies tunsi voimiensa hiipuvan ja tämä päätti poistua tapahtumapaikalta.

– Edellä selostetuin tavoin, teko jäi yritykseksi tekijästä riippumattomista ja satunnaisista syistä.

Syyttäjä: Tarkoituksena oli aiheuttaa pakokauhua

Syyttäjän mukaan runsas kuukausi ennen veritekoa mies oli ostanut yhdysvaltalaisen Halloween-kauhuelokuvan sarjamurhaajahahmoa esittävän naamarin ja samanlaiset haalarit, joita hahmo käytti elokuvassa.

Lisäksi hän oli ostanut samanlaisen, terältään 20-senttisen veitsen, jota hahmo käytti elokuvissa. Tekopäivänä miehellä oli mukanaan myös toinen suurikokoinen veitsi, minkä tarkoitus oli syyttäjän mukaan mahdollistaa useamman perheenjäsenen tappaminen nopeasti.

– Tapahtumapaikalla teon toteuttamista varten (syytetty) laittoi ylleen haalarit ja maskin, tarkoituksin estää (uhreja) tunnistamasta häntä ja tarkoituksin aiheuttaa uhreissa pakokauhua, haastehakemuksessa sanotaan.

Haastehakemuksessa kerrotaan myös, että syytetyn oli alkuun tarkoitus toteuttaa teot lokakuun lopussa halloween-päivänä, mutta hän päätti aikaistaa sitä parilla päivällä.

Syyttäjän mukaan henkirikos oli vakaasti harkittu, tehty erityisen raa'alla ja julmalla tavalla sekä myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Hän vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Myöntää väkivallan mutta kiistää murhasyytteen

Kirjallisessa vastauksessaan käräjäoikeudelle syytetty myöntää surmanneensa uhrin mutta katsoo syyllistyneensä murhan sijasta tappoon.

Hän kiistää myös syytteet murhan yrityksistä. Vastauksessa hän myöntää, että hänen alkuperäinen tarkoituksensa oli tunkeutua taloon ja surmata siellä olijat. Vastauksen mukaan mies oli kuitenkin omasta toimestaan luopunut teosta eikä teko edennyt yritysasteelle. Näin mies katsoo, että hänen toimintansa täyttää törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun tunnusmerkistön.

Vastauksesta ilmenee, että syytetyllä on ollut mielenterveysongelmia. Hän pyytää päästä mielentilatutkimukseen.