Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmista ei aloiteta esitutkintaa – poliisin mukaan palkanmaksun laiminlyönti ei ollut yksittäisten viranhaltijoiden syytä

Helsingin kaupungin palkanmaksuongelmista ei aloiteta esitutkintaa. Helsingin poliisin esiselvityksen mukaan häiriöt palkanmaksujärjestelmässä, sen käyttöönotossa tai korjaamisessa eivät olleet seurausta kenenkään yksittäisen viranhaltijan tekemästä rikosoikeudellisesta huolimattomuudesta.

– Tässä tapauksessa kenenkään Helsingin kaupungin virkamiehen ei ole syytä epäillä rikkoneen mitään täsmällistä ja tarkkarajaista normia järjestelmää koskevassa hankintamenettelyssä ja sen käyttöönotossa, poliisin päätöksessä sanotaan.

Poliisin mukaan palkanmaksuongelmien taustalla oli Helsingin kaupungin siirtyminen uuteen järjestelmään viime vuoden maalis–huhtikuussa. Keskeinen ongelma oli tiedonsiirto vanhasta järjestelmästä uuteen Sarastia-järjestelmään. Osa tiedoista siirtyi puutteellisina, ja se huomattiin vasta käyttöönoton jälkeen. Tietoja jouduttiin viemään uuteen järjestelmään paperidokumenteilta manuaalisesti.

Joulukuun alkuun mennessä kokonaan puuttuvia palkkoja oli ilmoitettu yli 5 200 ja osittain puuttuvia noin 20 300.

– Sekä Helsingin kaupungin työntekijöitä että viranhaltijoita on jäänyt kokonaan tai osittain ilman palkkaa, mistä syystä voidaan katsoa, että palkanmaksu on osin laiminlyöty, poliisi toteaa päätöksessään.

Poliisi: Riskiarvio epäonnistui

Poliisin mukaan uuden järjestelmän käyttöönottoa koskevassa riskiarvioinnissa epäonnistuttiin. Virheitä syntyi odotettua enemmän, ja niiden korjaaminen vei enemmän aikaa kuin oli ennakoitu. Poliisin mukaan tämä ei kuitenkaan yksin tarkoita sitä, että viranhaltijoihin voisi kohdistaa rikosoikeudellista moitearvostelua.

– Se, että hankintapäätös osoittautuu jälkikäteen mahdollisesti huonoksi aiheutuneiden seuraamusten vuoksi, ei anna aihetta epäillä, että itse hankintamenettelyssä olisi toimittu noudatettavien säännösten ja määräysten vastaisesti.

Poliisi katsoo, että kaupunki ryhtyi korjaamaan ongelmaa sen ilmaannuttua.

– Saadun selvityksen perusteella johdossa olleet viranhaltijat eivät ole suhtautuneet asiaan välinpitämättömästi, vaan tilannetta on pyritty korjaamaan monin eri keinoin.

Poliisi toteaa, että vaikka viranhoitoon voi kohdistaa yleistä moitearvostelua, se on pidettävä erillään virkarikosoikeudellisesta harkinnasta.

Liitot hakevat selvyyttä oikeusteitse

Julkisten ja hyvinvointialojen ammattiliitto JHL ja hoitajien ammattijärjestö Tehy ovat tahoillaan haastaneet Helsingin kaupungin oikeuteen palkanmaksuongelmien takia. JHL sanoi marraskuisessa tiedotteessaan kaupungin rikkovan lakeja ja virka- ja työehtosopimuksia koko ajan pahemmin.

– Palkanmaksusotku sen kun jatkuu ja Helsinki levittelee käsiään. Meille ei jää tässä enää muuta mahdollisuutta kuin katsoa oikeusteitse tilanne loppuun saakka. Nyt ei enää selittelyt auta, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi tiedotteessa.

Tehy kertoi omalta osaltaan haastavansa Helsingin kaupungin työtuomioistuimeen. Hoitajaliitto kertoi asiasta marraskuussa Tehy-lehdessä.

– Toivottavasti tämä auttaa työnantajaa ottamaan velvoitteensa vakavasti, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoi uutisessa.