Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pakistanin entinen sotilasjohtaja Pervez Musharraf on kuollut 79-vuotiaana

Pakistanin entinen sotilashallitsija Pervez Musharraf on kuollut 79-vuotiaana pitkän sairauden jälkeen.

Musharraf kuoli sunnuntaiaamuna Dubaissa, jonne hän lähti sairaalahoitoon vuonna 2016. Hänen kuolemansa on vahvistanut uutistoimisto AFP:lle nimettömänä asiaa kommentoinut turvallisuusviranomainen.

Musharraf nousi valtaan syrjäytettyään pääministeri Nawaz Sharifin verettömässä vallankaappauksessa vuonna 1999. Pakistanin presidenttinä hän toimi vuosina 2001–2008.

Musharraf oli myös Yhdysvaltain pääasiallinen alueellinen liittolainen, kun Yhdysvallat hyökkäsi Pakistanin naapurimaahan Afganistaniin.

Kautensa aikana nähdystä talouskasvusta ja omasta kepeästä charmistaan huolimatta Musharraf ajautui lopulta epäsuosioon, ja hänen katsottiin muun muassa ylittäneen presidenttikautensa aikana perustuslailliset valtaoikeutensa.

Pian tehtävänsä vuonna 2008 jätettyään Musharraf lähti maanpakoon. Hän palasi kuitenkin sittemmin Pakistaniin, jossa häntä epäiltiin muun muassa maanpetoksesta ja sotkeutumisesta oppositiojohtaja Benazir Bhutton salamurhaan vuonna 2007.

Kuolemantuomio ja sen kumoaminen

Pakistaniin palattuaan hän oli pitkään kotiarestissa, mutta lähti Arabiemiraatteihin hakemaan sairaalahoitoa sen jälkeen, kun korkein oikeus kumosi hänen matkustuskieltonsa ulkomaille.

Dubaissa ollessaan hänet tuomittiin poissaolevana kuolemaan maanpetoksesta. Hän sai tuomion päätöksestään julistaa hätätila ja kumota väliaikaisesti perustuslaki vuonna 2007.

Vuoden 2020 tammikuussa pakistanilainen tuomioistuin kuitenkin kumosi kuolemantuomion. Tuomioistuimen mukaan Musharrafin tuominnut erikoistuomioistuin ei ollut perustuslain mukainen.

Musharraf oli myös pyrkinyt takaisin valtaan vuonna 2013, mutta hänen ei tuolloin annettu osallistua vaaleihin. Voiton vei lopulta Nawas Sharif, jonka hän oli itse aiemmin syrjäyttänyt.