Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Yhdysvaltojen ilmatilassa havaittua ilmapalloa käytetään Kiinan mukaan "pääasiassa meteorologisiin" tarkoituksiin – ulkoministeri Blinken lykkää Pekingin-vierailuaan

Yhdysvaltojen yllä havaittu ilmapallo on siviilikäytössä oleva ilma-alus, joka oli poikennut suunnitellulta reitiltään, sanoo Kiinan ulkoministeriö Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan.

Kiinan ulkoministeriön antaman lausunnon mukaan sitä käytetään "pääasiassa meteorologisiin" tarkoituksiin. Kiina pahoitteli sen "tahatonta" saapumista Yhdysvaltain ilmatilaan ja sanoi pallon olevan miehittämätön.

– Se on siviilikäytössä oleva ilma-alus, jota käytetään tutkimukseen, pääasiassa meteorologisiin tarkoituksiin, ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Yhdysvalloissa Montanan osavaltion yläpuolelle saapuneen ilmapallon on epäilty olevan kiinalainen vakoiluilmapallo.

Kiina kertoi aikaisemmin selvittävänsä Yhdysvaltain tietoja, joiden mukaan kiinalainen vakoiluilmapallo lentää korkealla Yhdysvaltain luoteisosan yllä.

– Kiina on vastuullinen maa ja toimii aina kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Meillä ei ole mitään aikomuksia loukata minkään suvereenin maan ilmatilaa tai aluetta, vakuutti ulkoministeriön edustaja Mao Ning.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken lykkää viikonlopulle suunniteltua vierailuaan Kiinan pääkaupunkiin Pekingiin. Asiasta kertoo yhdysvaltalainen virkamies uutistoimisto AFP:lle Kiinan ulkoministeriön lausunnon jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnon mukaan Blinken puhui puhelimessa kiinalaiskollegansa Wang Yin kanssa. Lausunnon mukaan Blinken syytti Kiinaa Yhdysvaltain suvereniteetin loukkaamisesta.

– Tämä on vastuuton teko ja selkeä Yhdysvaltojen suvereniteetin ja kansainvälisen oikeuden loukkaus, joka heikentää matkan tarkoitusta, lausunnossa sanottiin.

Lausunnon mukaan Blinken korosti Yhdysvaltojen olevan sitoutunut diplomatiaan sekä avoimien viestintälinjojen ylläpitämiseen Kiinaan. Lisäksi hän sanoi olevansa valmis vierailemaan Pekingissä heti olosuhteiden salliessa.

Palloa ei haluttu ampua alas

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin mukaan kiinalaisalus vaikutti tarkkailevan Yhdysvaltain ydinaselaitoksia.

Presidentti Joe Bidenin pyynnöstä puolustusministeri Lloyd Austin ja maan korkeat sotilaskomentajat laativat suunnitelman ilmapallon ampumisesta alas. Suunnitelmasta kuitenkin luovuttiin, koska tuhotusta ilmapallosta syntyvän romun arveltiin vaarantavan ihmisiä maanpinnalla.

Asiasta kertoi toimittajille nimettömäksi jättäytynyt virkamieslähde. Ilmapallon kerrotaan lentävän Yhdysvaltain luoteisosien yläpuolella alueella, jolla on useita tarkkaan varjeltuja Yhdysvaltain asevoimien laitoksia, kuten ilmavoimien tukikohtia ja ohjussiiloja.

– Selvästi tämä ilmapallo on tarkoitettu tiedusteluun, ja nykyinen lentoreitti vie sen usean arkaluontoisen kohteen yli, virkamieslähde kommentoi.

Myös Kanadan viranomaiset ovat kertoneet seuraavansa korkealla lentävää mahdollista vakoiluilmapalloa ilmatilassaan.

– Kanadan tiedusteluviranomaiset työskentelevät yhdessä amerikkalaisten kumppaniensa kanssa ja ryhtyvät kaikkiin tarpeellisiin toimiin turvatakseen Kanadan arkaluonteiset tiedot ulkomaisen tiedustelun uhalta, sanottiin Kanadan puolustusministeriön lausunnossa.

Kanadan viranomaiset eivät kertoneet, minkä maan lähettämä maan ilmatilassa mahdollisesti havaittu kohde voisi olla.

Ei aiheuta vaaraa lentoliikenteelle

Ilmapallon aiheuttama tiedusteluvaara on kuitenkin arvioitu vähäiseksi. Ilmapallon kerrotaan saapuneen Yhdysvaltain ilmatilaan pari päivää sitten, ja se oli ollut Yhdysvaltain tiedustelun tutkalla jo kauan ennen tätä.

Yhdysvaltain hävittäjät lähetettiin tarkastamaan ilmapallo sen ollessa Montanan osavaltion yllä. Ilmapallo lentää niin korkealla, ettei siitä ole vaaraa kaupalliselle lentoliikenteelle.

Kiina on lähettänyt tiedusteluilmapalloja Yhdysvaltoihin aiemminkin, mutta nyt havaittu pallo on ollut Yhdysvaltain ilmatilassa tavallista pidempään.

Virkamieslähteen mukaan Yhdysvallat on esittänyt protestin Kiinalle havaitsemastaan ilmapallosta. Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat viime aikoina kiristyneet muun muassa Taiwaninsalmen jännitteiden takia.