Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Presidentti Niinistö tapasi puoluejohtajia – esillä ulko- ja turvallisuuspoliittinen päätöksenteko erityisesti heti vaalien jälkeen

Presidentti Sauli Niinistö on keskustellut eduskuntapuolueiden puheenjohtajien kanssa päätöksenteosta ulko- ja turvallisuuspoliittisissa aiheissa. Keskustelun aiheena oli lisäksi Suomen Nato-jäsenyysprosessin eteneminen.

Presidentin kanslia kertoi, että erityisesti esillä oli vaalien jälkeisen toimitusministeristön aika, jolloin saattaa nykyisissä oloissa ilmetä tarvetta nopeaan päätöksentekoon. Silloin voidaan tarvita eduskunnan myötävaikutusta vähintään valiokuntien kautta.

– Keskeisten valiokuntien nimeämisessä heti vaalien jälkeen on otettava huomioon, että edustajat ovat niissä keskeisessä asemassa muodostamassa parlamentaarista kantaa, presidentin kanslia kertoi tiedotteessa.

Tapaamisessa keskusteltiin myös eduskunnan valmiuksista vaalitauon aikaisiin kokoontumisiin.

Tapaamisessa esillä myös Nato-tilanne

Helsingin Sanomien mukaan Niinistö on huolissaan siitä, onko Suomi riittävän kykenevä tekemään nopeita päätöksiä esimerkiksi Nato-jäsenyyteen liittyvissä akuuteissa asioissa keväällä ja kesällä.

– Halusin kertoa oman mielipiteeni tai huoleni siitä, että meidän on syytä pitää nyt paljon enemmän yllä täyttä päätösvalmiutta kaikilla mahdollisilla keinoilla, Niinistö kertoi tapaamisesta HS:n haastattelussa.

Niinistö kertoi myös, että hän on puhunut toimitusministeristön toimivallasta oikeuskanslerin kanssa. Niinistön mukaan toimitusministeristön toimivaltaa voisivat nostaa esimerkiksi ulkoasianvaliokunnan ja puolustusvaliokunnan näkemykset päätösten tarpeellisuudesta.

Presidentin kanslia kertoi, että tapaamisessa presidentin avasi myös Nato-jäsenyysprosessin tilannetta ja kuvasi viime aikojen tiiviitä yhteydenpitoja.

Tapaaminen järjestettiin Mäntyniemessä, ja siihen osallistuivat puoluejohtajat Sanna Marin (sd.), Petteri Orpo (kok.), Annika Saarikko (kesk.), Anna-Maja Henriksson (r.), Riikka Purra (ps.), Maria Ohisalo (vihr.), Li Andersson (vas.), Sari Essayah (kd.) ja Harry Harkimo (liik.).

Kanslian mukaan presidentti Niinistö tapasi puolueiden puheenjohtajia edellisen kerran marraskuussa.