Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

EU aikoo kohdistaa Venäjään uusia pakotteita ennen kuun loppua – Zelenskyi patisti nopeuttamaan pakotteita

Euroopan unioni aikoo kohdistaa Venäjään uusia pakotteita ennen helmikuun 24. päivää, jolloin Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta tulee kuluneeksi vuosi.

Asiasta kertoi Ukrainassa vierailulla oleva Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Hän puhui tiedotustilaisuudessa yhdessä Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Von der Leyenin mukaan uusien pakotteiden lisäksi EU on yhdessä G7-maiden kanssa ottamassa käyttöön venäläisten öljytuotteiden lisähintakaton helmikuun 24. päivään mennessä.

Von der Leyenin mukaan jo nykyiset pakotteet nakertavat Venäjän taloutta ja "vievät sitä taaksepäin sukupolven verran". Hän arvioi, että pelkkä öljyn hintakatto maksaa Moskovalle noin 160 miljoonaa euroa joka päivä.

Venäjä sopeutuu pakotteisiin nopeasti, Zelenskyi varoitti

Von der Leyenin kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Zelenskyi patisti EU:ta ottamaan nopeasti käyttöön uudet Venäjän vastaiset pakotteet.

– Näemme tänä päivänä, että pakotteiden tahti Euroopassa on hieman hidastunut, Zelenskyi sanoi AFP:n mukaan.

– Sen sijaan terroristivaltio nopeuttaa sopeutumista pakotteisiin. Tämä tulisi ratkaista. Uskomme, että voimme tehdä sen yhdessä, Zelenskyi sanoi.

EU-johtaja kiitteli Ukrainan korruptionvastaisista toimista

Tiedotustilaisuudessa von der Leyen myös kiitti Ukrainaa maan viimeaikaisista korruption vastaisista toimista, jollaisia EU on vaatinut Ukrainalta jo pitkään.

Keskiviikkona Ukrainan viranomaiset suorittivat ratsioita ja kotietsintöjä useiden henkilöiden kodeissa ja työpaikoilla ympäri maata sekä verotoimistoissa. Ukrainan tullilaitoksen koko johto erotettiin.

– Minua ilahduttaa huomata, että korruption torjuntaelimenne ovat valppaina ja tehokkaita korruptiotapausten havaitsemisessa, hän sanoi.

Korruption vastaisia toimia on useasti vaadittu Ukrainalta ehtona taloudelliselle ja sotilaalliselle tuelle.

Meneillään on von der Leyenin neljäs Ukrainan-vierailu Venäjän aloitettua hyökkäyssodan maassa. Von der Leyenin kanssa Kiovassa vierailee Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Vierailu jatkuu perjantaina Ukrainan ja EU:n välisellä huippukokouksella.