Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Palkkaneuvottelut jumittavat, ja Suomea uhkaa lakkosuma teollisuudessa ja kaupan alalla

Lakkojen toteutuminen keskeisillä vientialoilla näyttää nyt todennäköiseltä, kun Teollisuusliitto kuluneella viikolla hylkäsi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen teknologiateollisuuden työriidassa.

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuuden työnantajat eivät saavuttaneet läpimurtoa myöskään sunnuntain sovittelussa. Ratkaisua haetaan jälleen tiistaina valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

Myös Teollisuusliiton ja työnantajajärjestö Kemianteollisuuden työriitaa on ratkottu sovittelussa, mutta toistaiseksi laihoin tuloksin.

Teollisuusliiton kolmipäiväinen lakko teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkaa keskiviikkona 1. helmikuuta, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun. Lakon piirissä olisi 50 toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 7 200 työntekijää. Lakon kohteena olisi muun muassa lääkeyhtiö Orionin ja kaivoslaitteita valmistavan Sandvikin toimipaikkoja sekä Outokummun terästehdas Torniossa ja Ovakon terästehdas Imatralla.

Kolmen päivän lakoista helmikuun alkuun ovat ilmoittaneet myös toimihenkilöitä edustava Ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN. Niiden lakkovaroitukset kohdistuvat teknologiateollisuuteen sekä suunnittelu- ja konsulttialalle.

Tulevista lakoista varoituksia

Ammattiliitot ovat jo varoittaneet seuraavistakin lakoista teollisuuteen. Teollisuusliiton toinen lakko teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa alkaisi 8. helmikuuta ja kestäisi kolme vuorokautta.

Toimihenkilöiden Pron toinen lakko olisi 8.–10. helmikuuta ja kolmas lakko 11.–17. helmikuuta. Pron tulevat lakot kohdistuisivat erikseen listattuihin työpaikkoihin teknologiateollisuudessa sekä suunnittelu- ja konsulttialalla.

Pro on ilmoittanut myös lakosta erikseen nimetyissä kemian alan yrityksissä 13.–15. helmikuuta.

Lisäksi Teollisuusliitolla, Prolla ja YTN:llä on voimassa ylityökieltoja.

Myös kaupan alalla lakonuhka

Laajat työtaistelutoimet voivat olla pian edessä myös kaupan alalla. Palvelualojen ammattiliitto PAM on jo aiemmin antanut kaupan alalle lakkovaroituksen, joka kohdistuu useisiin varastoihin ja kaupan alan toimipaikkoihin 6. helmikuuta alkavalla viikolla.

Lakon piirissä olisi 25 varastoa ja yli 160 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 20 000 ihmistä. Lakonuhan alla on muun muassa Prismoja ja K-Citymarketeja useilla paikkakunnilla.

Sunnuntaina alkuillasta PAM ilmoitti, että kaupan alan lakko laajenee 13. helmikuuta alkavalla viikolla, jos sopimusta ei saada aikaan sitä ennen.

Uusi lakkovaroitus koskee varastoja. Lakot alkaisivat varastoissa 13. helmikuuta kello 5 ja kestäisivät kolme vuorokautta. Lakko koskisi 47:ää toimipaikkaa, ja sen piirissä olisi noin 4 000 kaupan alan työntekijää.

Kaupan alan nykyinen työehtosopimus umpeutuu tiistaina. PAM ja Kaupan liitto eivät ole päässeet sopuun työehtosopimus- ja palkkaneuvotteluissaan, joten ratkaisua haetaan valtakunnansovittelijan avulla. PAM sanoo tavoittelevansa kaupan alan työntekijöille noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Kaupan alan työriidan sovittelu jatkuu alkuviikolla, kertoi Kaupan liitto sunnuntaina.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala kommentoi PAMin uutta lakkovaroitusta Kaupan liiton tiedotteessa sunnuntai-iltana. Lavikkala toteaa, että PAM ilmoittaa uusista lakoista, kun tes-neuvottelut ovat kesken eivätkä ensimmäiset lakot ole vielä edes toteutuneet.

– Tämä kertoo karua kieltä neuvottelukulttuurin muutoksesta. Kaupan työnantajat eivät voi jäädä toimettomana odottelemaan uusia lakkoaaltoja, vaan tässä täytyy pohtia muitakin keinoja, Lavikkala sanoo tiedotteessa.

Ahtausalan ylityökielto alkaa keskiviikkona

Vahvasta lakkoaseestaan tunnettu Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ilmoitti sunnuntaina, että ahtausalaa koskeva ylityökielto alkaa kaikissa satamissa keskiviikkona kello 6.

AKT kertoo aloittavansa ylityökiellon, koska ahtausalan tes-neuvottelut työnantajia edustavan Satamaoperaattorit ry:n kanssa eivät ole edenneet toivotusti.

Osapuolet ovat neuvotelleet ahtausalan uudesta työehtosopimuksesta joulukuun alkupuolelta lähtien. AKT:n mukaan neuvottelut eivät kuitenkaan ole juuri edenneet.

AKT:n hallitus päätti 20. tammikuuta antaa liiton johdolle valtuudet päättää työtaistelutoimista. Helsingin Sanomat kertoi tuolloin lähteidensä tietoihin perustuen, että AKT valmistelisi laajaa lakkoa, joka kohdistuisi satamiin ja rekkakuljetuksiin helmikuun puolivälistä alkaen.

AKT:n työehtosopimuksista valtaosa päättyy tammikuun lopussa eli tiistaina.

AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo AKT:n tiedotteessa, että työnantajat ovat entistä avoimemmin antaneet sopimuspöydissä oman päätäntävaltansa teknologiateollisuuden yrityksille.

– Siitä syystä neuvottelut eivät muilla aloilla etene käytännössä lainkaan. Työntekijäpuolen on työskenneltävä yhdessä tämän jumin purkamiseksi, Kokko sanoo.