Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Helsingin Sanomien toimittajille tuomiot Viestikoekeskus-uutisoinnista

Oikeuden mukaan joulukuussa 2017 julkaistussa artikkelissa julkistettiin useita sellaisia sotilastiedustelua koskevia tietoja, jotka oli Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi säädetty salassa pidettäväksi.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut kaksi Helsingin Sanomien toimittajaa lehden Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa oikeudenkäynnissä. Toimittajat Tuomo Pietiläinen ja Laura Halminen tuomittiin turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Pietiläinen tuomittiin sakkorangaistukseen ja Halminen jätettiin rangaistuksetta.

Kolmannen syytetyn toimittajan syytteet hylättiin. Oikeudenkäynnissä kaikki syytetyt kiistivät syytteet.

Oikeudenkäynti koski Helsingin Sanomien 16. joulukuuta 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua.

Käräjäoikeuden mukaan artikkelissa julkistettiin useita sellaisia sotilastiedustelua koskevia tietoja, jotka oli Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi säädetty salassa pidettäväksi. Juttu sisälsi oikeuden mukaan yksityiskohtia kymmenen vuoden takaisista sotilastiedustelun tehtävistä, toiminnasta, organisaatiosta, suorituskyvystä ja hankinnoista. Oikeudenkäynnissä tietojen osoitettiin olevan keskeisesti peräisin Puolustusvoimilta, oikeus toteaa.

– Käräjäoikeus on pitänyt artikkelin kirjoittajien menettelyä tahallisena, koska kokeneina toimittajina heidän täytyi tuntea sotilastiedustelutietojen salassapitoa koskeva tiukka oikeuskäytäntö ja koska Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö oli etukäteen jopa kiinnittänyt toimittajien huomiota rikoslain säännökseen, sanotaan käräjäoikeuden tiedotteessa.

Oikeus katsoi, että Halmisen rooli artikkelissa oli selvästi Pietiläistä vähäisempi ja lisäksi hän pyrki varmistumaan artikkelin laillisuudesta. Tästä syystä hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen.

Käräjäoikeus on määrännyt, että Helsingin Sanomien 16.12.2017 julkaisema Viestikoekeskus-artikkeli on poistettava yleisön saatavilta ja hävitettävä.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n enemmistöomistaja.