Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Yön uutiskooste | Ajokeli on huono etelässä ja idässä, kaupan alan työriidan sovittelu alkaa, Tutkijat kertovat tuomiopäivän kellon viisareiden sijainnin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kaupan alan työriidan sovittelu alkaa tänään – PAM uhannut lakolla kauppoja ja varastoja

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja työnantajia edustava Kaupan liitto aloittavat tänään iltapäivällä työriitansa sovittelun valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran johdolla.

PAM antoi sunnuntaina kaupan alalle lakkovaroituksen, joka kohdistuu useisiin varastoihin ja kaupan alan toimipaikkoihin helmikuun toisella viikolla.

Lakon piirissä olisi 25 varastoa ja yli 160 kaupan alan toimipaikkaa, joissa työskentelee yhteensä noin 20 000 ihmistä. Lakonuhan alla on muun muassa Prismoja ja K-Citymarketeja useilla paikkakunnilla.

Ajokeli on huono etelässä ja idässä

Ajokeli on tänään kehno maan etelä- ja itäosissa. Ilmatieteen laitos antoi varoituksen mahdollisesti huonosta liikennesäästä Uudeltamaalta Keski-Suomen maakuntaan ulottuvalle alueelle sekä maakuntiin niistä itään.

Maanteillä saattaa olla liukasta, kun sää lämpenee lännestä alkaen pakkaselta lähelle nollaa ja osin plussan puolelle. Idässä saadaan jonkin verran lumisadetta.

Myös Fintrafficin tieliikennekeskus on varoittanut huonosta ajokelistä maan etelä- ja keskiosissa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Uudellamaalla on lisäksi voimassa tulvavaroitus.

Useilla merialueilla tuulee tänään navakasti.

Junaliikenne seis Espoon ja Karjaan välillä – vaikuttaa lähijuniin sekä Helsingin ja Turun välisiin juniin

Junaliikenne on keskeytetty Espoon ja Karjaan välillä järjestelmävian vuoksi, tiedottaa Fintrafficin rataliikennekeskus. Korjaustyöt on aloitettu, mutta niiden kestosta ei toistaiseksi ole arviota.

Rataliikennekeskuksen mukaan häiriö koskee Helsingin ja Turun välistä kaukojunaliikennettä sekä Helsingin, Kirkkonummen ja Siuntion väliä kulkevia lähijunia. Vikatilanteen ajan Helsingistä lähtevät junat kääntyvät Espoossa ja Turusta lähtevät Karjaalla, ja Espoon ja Karjaan väli kuljetaan linja-autoilla.

Mediat: Ainakin 7 ihmistä kuollut kahdessa joukkoampumisissa Kaliforniassa, poliisi ottanut epäillyn kiinni

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltiossa ainakin 7 ihmistä on kuollut joukkoampumisissa, kertovat useat mediat. Lisäksi yksi ihminen on haavoittunut.

San Mateon piirikunnan sheriffi kertoo Twitterissä, että epäilty on otettu kiinni.

Ampumiset tapahtuivat kahdella eri maatilalla San Franciscon kaupungin eteläpuolella Half Moon Bayssä.

Hieman aiemmin kahden ihmisen kerrottiin kuolleen ampumisessa Iowan osavaltiossa Des Moinesissa. (Lähde: AFP)

Monterey Parkin ampumisen uhriluku nousi 11:een, yksi haavoittuneista kuoli sairaalassa

Yhdysvalloissa Monterey Parkin ampumisen uhriluku on noussut 11:een. Alun perin kuolonuhrien määräksi kerrottiin 10, mutta viranomaisten mukaan yksi haavoittuneista kuoli sairaalassa maanantaina.

Osa haavoittuneista on edelleen sairaalahoidossa.

Joukkoampumisesta epäilty mies on kuollut.

Ampuminen tapahtui tanssiklubilla Los Angelesin piirikunnassa sijaitsevassa Monterey Parkissa, jonka asukkaista suuri osa on aasialaistaustaisia.

Rikostutkijat pyrkivät selvittämään ampumisen motiivia. (Lähde: AFP)

Biden nimesi lähettilään puuttumaan Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteeseen kuuden vuoden tauon jälkeen

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on nimennyt lähettilään, jonka tehtävänä on puuttua Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteeseen. Tehtävä oli täyttämättä kuusi vuotta, mukaan lukien Donald Trumpin koko presidenttikauden. Trump pyrki korkean profiilin keskusteluihin Pohjois-Korean kanssa.

Biden nimitti tehtävään korean kieltä osaavan Julie Turnerin, joka tällä hetkellä johtaa ulkoministeriön ihmisoikeusviraston Aasian-osastoa. Nimitys on vielä vahvistettava senaatissa, jossa odotettavissa ei ole kovaa vastustusta. (Lähde: AFP)

Serbia sanoo länsimaiden painostavan maata normalisoimaan suhteet Kosovoon

Serbian presidentti Aleksandar Vucic sanoo länsimaiden painostavan Serbiaa normalisoimaan suhteensa Kosovoon. Muuten Serbiaa vastaan asetetaan toimia, jotka voivat Vucicin mukaan vahingoittaa sitä merkittävästi.

Presidentti kertoi maanantaina, että EU:n, Yhdysvaltojen, Ranskan, Saksan ja Italian edustajat olivat viime viikolla vaatineet Serbiaa hyväksymään suunnitelman suhteiden normalisoimiseksi tai Serbian liittymisneuvottelut EU:hun keskeytetään.

Vucicin mukaan Serbian parlamentin on keskusteltava ehdotuksesta ja mahdollisesti järjestettävä siitä kansanäänestys.

Serbian entinen maakunta Kosovo julistautui itsenäiseksi 2008. Serbia ja esimerkiksi sen liittolainen Venäjä eivät ole hyväksyneet julistusta. (Lähde: AFP)

FBI:n entinen johtava agentti sai syytteet Venäjälle asetettujen pakotteiden rikkomisesta, työskenteli oligarkki Deripaskan hyväksi

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n vastatiedusteluosastoa ennen johtanut Charles McGonigal on saanut syytteet muun muassa Venäjälle asetettujen pakotteiden rikkomisesta ja rahanpesusta. Häntä syytetään toimimisesta venäläisen oligarkin Oleg Deripaskan hyväksi.

Deripaska on ollut vuodesta 2018 lähtien Yhdysvaltojen pakotteiden alaisena, sillä hänellä katsotaan olevan läheiset suhteet Venäjän hallintoon. Deripaska sai syytteet Yhdysvalloissa viime syyskuussa yritettyään pakotteiden vastaisesti hankkia kahdelle lapselleen Yhdysvaltojen kansalaisuuden.

McGonigal osallistui FBI:n palveluksessa Deripaskaa ja muita oligarkkeja käsitteleviin tutkimuksiin. (Lähde: AFP)

Tutkijat kertovat tuomiopäivän kellon viisareiden sijainnin

Bulletin of the Atomic Scientists -tiedejulkaisun tutkijat kertovat tänään, mihin niin sanotun tuomiopäivän kellon viisarit asettuvat.

Kylmän sodan alussa vuonna 1947 kehitetty kello symboloi tutkijoiden arviota siitä, miten lähellä ydintuhoa tai muuta katastrofia maailma on. Keskiyö merkitsee maailmanloppua. Kello sijaitsee Chicagon yliopistossa.

Viime vuoden tammikuussa tuomiopäivän kello oli sata sekuntia vaille maailmanloppu.

Barkovin maali laiha lohtu Floridalle, Kaapo Kakko tehoili Rangersin voitossa

Jääkiekon NHL:ssä New York Rangers on voittanut Florida Panthersin maalein 6–2. Joukkueiden suomalaispelaajat olivat vahvasti esillä ottelussa.

Rangersin Kaapo Kakko syötti ottelun päätöserässä kaksi joukkueensa maalia ja nosti kuluvan kauden pistesaldokseen 9+13.

Floridan suomalaispelaajat olivat mukana joukkueen molemmissa maaleissa. Avauserän osumassa Anton Lundell ja Eetu Luostarinen alustivat Carter Verhaeghen tekemän 1–1-tasoituksen. Päätöserässä joukkueen kapteeni Aleksander Barkov kavensi tilanteeksi 2–5, mutta Floridan takaa-ajo hyytyi siihen.

Tottenhamille vierasvoitto Harry Kanen osumalla - Kane nousi tasoihin Spurs-legendan kanssa

Jalkapallon Englannin Valioliigassa maanantaina Tottenham voitti vierasottelussa Craven Cottagella Fulhamin 1–0. Ottelun ainoan maalin teki Spursin tähtihyökkääjä Harry Kane.

Kanen maali syntyi ensimmäisen puoliajan lisäajan ensimmäisellä minuutilla. Englannin maajoukkuekapteeni laukoi pallon takakulmaan rangaistusalueen ulkopuolelta eteläkorealaishyökkääjä Son Heung-minin syötöstä.

Maali oli BBC:n mukaan Kanen 266:s Tottenhamin paidassa. Kane nousi osumalla lontoolaisseuran kaikkien aikojen maalitilastossa jakamaan kärkipaikkaa Jimmy Greavesin kanssa.