Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Ruotsalaisministerin ensiviikkoinen vierailu Turkkiin peruuntui, Turkki tuimistunut Tukholmaan suunnitellun protestin vuoksi

Ruotsin puolustusministerin Pål Jonsonin ensi viikolle suunniteltu vierailu Turkkiin ei toteudu. Asiasta kertoi aiemmin Turkin puolustusministeri Hulusi Akar, ja tuolloin visiitin kerrottiin peruuntuvan Tukholmaan suunnitellun mielenilmauksen vuoksi.

Turkki on tuimistunut siitä, että äärioikeistopoliitikolle on annettu lupa osoittaa tänään mieltään Turkin Tukholman-suurlähetystön edessä.

Jonsonin vierailun oli määrä tapahtua ensi viikon perjantaina. Akarin omien sanojen mukaan Jonsonin vierailu on nykytilanteessa menettänyt merkityksensä ja se on täten peruttu.

Jonson vahvisti torstaina yleisradioyhtiö SVT:lle, että hänet on kutsuttu vierailulle Turkin pääkaupunkiin Ankaraan. Ruotsalaisministeri on vahvistanut Akarin lauantaisen ilmoituksen jälkeen omalta osaltaan, että vierailu ei tällä erää toteudu. Hänen mukaansa päätös tehtiin perjantaina yhdessä Akarin kanssa Yhdysvaltain Ramsteinin sotilastukikohdassa Saksassa.

– Me päätimme tuolloin lykätä suunniteltua tapaamista Ankarassa myöhemmäksi, Jonson kirjoittaa tviitissään ja painottaa Ruotsin Turkki-suhteiden tärkeyttä.

– Me odotamme innolla, että pääsemme jatkamaan vuoropuhelua yhteisistä turvallisuus- ja puolustusaiheista myöhempänä ajankohtana, hän jatkoi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vierailun tavoitteena olisi ollut setviä Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointia, jota Turkki on jarruttanut.

Äärioikeistopoliitikko uhkaa polttaa jälleen Koraanin

Islaminvastaisilla toimillaan Ruotsissa viime vuonna kohauttanut ruotsalais-tanskalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan on kertonut aikeistaan polttaa muslimien pyhän kirjan Koraanin lauantaisessa mielenilmauksessaan.

Turkki on kuvaillut Paludanin suunnitelmaa viharikokseksi ja vaatii Ruotsin edustajaa tuomitsemaan sen.

Koraanin polttamisesta jo aiemminkin tunnetun Paludanin vierailut poikivat viime vuoden pääsiäisenä mellakointia Örebrossa ja levottomuuksia myös useilla muilla paikkakunnilla.

Ruotsalaisuutistoimisto TT:n mukaan Tukholmaan on tälle päivälle suunnitteilla useita Turkkiin ja Ruotsin Nato-pyrkimyksiin liittyviä mielenosoituksia. Kaupunkiin on suunnitteilla mittavaa poliisivalvontaa, minkä lisäksi isoa osaa kaupungin keskustasta aiotaan valvoa lennokein.

TT:n mukaan Paludan oli saanut Tukholman poliisilta luvan järjestää julkisen kokoontumisen Turkin suurlähetystön edessä lauantaina yhdeltä iltapäivällä, eli Suomen aikaa kello kahdelta.

Turkki kutsui Ruotsin suurlähettilään jälleen puhutteluun

Diplomaattilähteen mukaan Turkki on kutsunut Ruotsin suurlähettilään puhutteluun Tukholmaan suunnitellun mielenilmauksen vuoksi. Edustaja on kutsuttu Turkissa puhutteluun jo toista kertaa lyhyen ajan sisään.

Samaisen lähteen mukaan Turkin ulkoministeriön virkamiehet olivat sanoneet suurlähettiläälle, ettei protestin sallimista demokraattisten arvojen puolustamisen verukkeella voida hyväksyä.

Turkin presidentin kanslian edustaja Ibrahim Kalin tuomitsi lauantaina Tukholmaan suunnitellun protestin ja kutsui sitä "selväksi vihan rikokseksi".

– Tämän toiminnan salliminen kaikista varoituksistamme huolimatta rohkaisee viharikoksiin ja islamofobiaan, hän tviittasi.

– Hyökkäys pyhiä arvoja vastaan ei ole vapautta, vaan modernia raakalaisuutta, hän jatkoi.

Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu oli toivonut, etteivät ruotsalaisviranomaiset olisi sallineet mielenilmausta.

– Se on rasistinen toimi, kyse ei ole ilmaisunvapaudesta, hän kommentoi protestia.

Turkki perui vastikään myös Vanhasen vierailun

Turkki perui aiemmin myös eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen (kesk.) ja Ruotsin parlamentin puhemiehen Andreas Norlénin matkan Turkkiin. Matkan oli määrä alkaa maanantai-iltana.

Puhemiesten matka peruttiin sen jälkeen, kun Erdogania esittävä nukke ripustettiin jaloistaan Tukholman kaupungintalon ulkopuolelle. Ruotsin syyttäjänviraston edustaja kertoi maanantaina uutistoimisto AFP:lle, ettei nuken riiputtaminen anna aihetta rikostutkinnalle eikä tapauksesta aloiteta esitutkintaa.

Turkki kutsui Ruotsin suurlähettilään puhutteluun myös nukke-episodin vuoksi.

Turkki on jarruttanut sekä Ruotsin että Suomen Nato-jäsenyyttä, ja maan hallinto on esittänyt jäsenyyksien ratifioinnille hakuprosessin mittaan erinäisiä ehtoja. Turkki on muun muassa vaatinut toistuvasti Suomea ja Ruotsia luovuttamaan terroristeina pitämiään ihmisiä, mutta Turkin vaatimat lukumäärät ovat vaihdelleet.

---

Juttua korjattu kello 9.57: lupa mielenosoitukseen on annettu äärioikeistopoliitikolle, ei äärioikeistolaiselle ryhmälle niin kuin aiemmin kerrottiin.