Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

USA määritteli Wagner-palkkasotilasyhtiön rikollisjärjestöksi

Yhdysvallat on määritellyt venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön kansainväliseksi rikollisjärjestöksi. Valkoisen talon perustelujen mukaan Wagner on rikollisjärjestö, joka syyllistyy laajamittaisiin julmuuksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin.

Juridisesti Wagner rinnastuu esimerkiksi Italian mafiaryhmiin. Määrittely rikollisjärjestöksi antaa Yhdysvalloille mahdollisuuden asettaa Wagneria vastaan aiempaa laajempia sanktioita.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottajan John Kirbyn mukaan Wagnerista on tullut Venäjän armeijan kilpailija. Britannian puolustusministeriön arvion mukaan Wagnerilla on Ukrainassa jopa 50 000 taistelijaa. Kirbyn mukaan jopa 80 prosenttia sen Ukrainassa taistelevista sotilaista on rekrytoitu vankiloista.

Lisäksi Wagnerin palkkasotureita toimii muun muassa Syyriassa ja eri puolilla Afrikkaa. Wagnerin sotilaita on syytetty lukuisista sotarikoksista.

Yhdysvaltalaistiedustelun mukaan Pohjois-Korea toimittaa aseita Wagnerille, mikä on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien vastaista.