Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton AKT:n hallitus antoi perjantaina liiton johdolle valtuudet päättää työtaistelutoimista.
Helsingin Sanomat (HS) kertoi tänään lähteisiinsä nojaten, että AKT valmistelee helmikuun puolivälissä alkavaa lakkoa, joka lamauttaisi Suomen ulkomaankaupan. HS:n tietojen mukaan lakko osuisi satamiin ja rekkakuljetuksiin ja jatkuisi niin kauan, kunnes palkkaratkaisuun päästään.
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko ei vahvista HS:n tietoja.
– Täytyy nyt painottaa sitä, että tässä on neuvotteluaikaakin vielä runsaasti jäljellä, Kokko sanoo STT:lle.
AKT käy neuvotteluja useilla sopimusaloilla.
Tällä viikolla neuvotteluja on käyty perjantaita lukuun ottamatta joka päivä.
– Ensi viikolla jatkuu sama tahti, Kokko sanoo.
Hänen mukaansa vaikuttaa siltä, että työnantajapuolella ei ole todellista sopimushalukkuutta. Muut työnantajat tuntuvat odottavan teknologiateollisuuden sopimusta.
Kokko: Käytännössä keskitettyä sopimista
Kokko ei usko, että millekään alalle syntyy ratkaisuja ennen teknologiateollisuuden ratkaisua. Käytännössä sopiminen on keskitettyä sopimista.
– Tämähän ei ole ollut sitä, mitä työnantajat ovat puhuneet, että (sopimisen) pitäisi olla alakohtaista tai jopa yrityskohtaista.
Myös Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on kommentoinut aiemmin, että meneillään on takavuosien tupojen kaltainen neuvottelukierros, mutta keskusjärjestöjen sijaan neuvottelupöydässä istuvat Teollisuusliitto, AKT ja Teknologiateollisuuden työnantajat.
AKT:n sopimusalalta ahtaajien ja autoliikenteen työehtosopimukset ovat umpeutumassa tammikuun lopussa.
Tähän asti on voimassa työrauhavelvoite, mutta varoituksen lakosta tai muista työtaistelutoimista voi jättää jo ennen sopimuksen umpeutumista.
Työtaisteluista tulee ilmoittaa kaksi viikkoa ennen niiden alkamista.
Teollisuusliitto ilmoittanut työtaisteluista
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien välinen sovittelu ei tuottanut tällä viikolla tulosta. Sovittelu jatkuu ensi maanantaina. Teollisuusliiton ja Kemianteollisuuden välinen sovittelu jatkuu puolestaan tiistaina.
Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien sovittelu alkoi tällä viikolla valtakunnansovittelija Anu Sajavaaran kanssa sen jälkeen kun osapuolten työehtosopimusneuvottelut katkesivat alkuviikosta muun muassa palkankorotuksia koskevien erimielisyyksien vuoksi.
Teollisuusliitto jätti aiemmin tällä viikolla ensimmäiset lakkovaroituksensa. Ensimmäinen varoitus koskee 50 toimipaikkaa teknologia- ja kemianteollisuuden aloilla, ja varoituksen piirissä on noin 7 200 työntekijää. Varoituksen mukaan työnseisaus toteutuisi 1.–3. helmikuuta.
Lakoista samana ajankohtana ovat varoittaneet myös Ylemmät toimihenkilöt YTN ja Ammattiliitto Pro ja Sähköliitto.
Toimihenkilöliitto Erto sekä Pro ilmoittivat perjantaina liukumasaldojen kerryttämiskielloista 25. tammikuuta lähtien vauhdittaakseen taloushallinnon alan työehtosopimusneuvotteluja. Järjestöt ovat neuvotelleet Palvelualojen työnantajien Paltan kanssa alan työehtosopimuksesta viime syksystä lähtien.