Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Kokoomuksella ei ryhmäpäätöstä translaista, edustaja kutsui aiemmin omantunnonkysymykseksi

Kokoomuksella ei ole ryhmäpäätöstä siitä, miten puolueen kansanedustajat äänestävät translain uudistuksessa, kertoi eduskuntaryhmää johtava Kai Mykkänen keskiviikkona eduskunnassa.

Kokoomus linjasi viisi vuotta sitten puoluekokouksessa lainsäädännön uudistamisen puolesta. Keskiviikkona puolueen kansanedustaja Mia Laiho kuitenkin luonnehti hallituksen esitystä aiheesta omantunnonkysymykseksi. Hän perusteli asiaa sillä, että hallituksen esitys on puoluekokouksen linjausta laajempi.

Laiho on myös translaista mietintöä valmistelevan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja.

Mykkänen sanoi tämän jälkeen toimittajille, että puolue on linjauksen takana, mutta ryhmässä on varmasti yksittäisiä edustajia, jotka toimivat toisin. Hän ei halunnut arvioida jakaumia.

– Tämäntyyppiset asiat ovat harvoin sellaisia, joissa ryhmäkuria harrastetaan, Mykkänen sanoi.

Eduskunnan täysistunto äänestää myöhemmin lakiesityksen kohtalosta sosiaali- ja terveysvaliokunnan laatiman mietinnön pohjalta.

– Uskon ja näen tärkeänä, että mietintö saadaan saliin ja laki tällä kaudella säädetään, Mykkänen sanoi.

Jo aiemmin sovittu, että keskusta saa salissa vastustaa

Etukäteen on ollut tiedossa, että osa hallituspuolue keskustan edustajista vastustaa lakimuutosta. Hallituksen sisällä on sovittu siitä, että keskustalaiset saavat äänestää lakiesitystä vastaan eduskunnan istuntosalissa.

MTV:n uutiset kertoo, että hallituspuolueille on kuitenkin tullut yllätyksenä, että kolme keskustan kansanedustajaa aikoo äänestää lakiesitystä vastaan jo sote-valiokunnassa.

Keskustan valiokuntaedustajat ovat valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi, Pekka Aittakumpu ja Hanna-Leena Mattila.

– Oletimme, että lakiesitystä vastustavat edustajat jäisivät pois itse valiokuntaäänestyksestä ja että muiden hallituspuolueiden varajäseniä tulisi tilalle, sanoi erään hallituspuolueen sote-valiokunnan jäsen MTV:lle.

Lohi ei suoraan sano STT:lle, että aikoo äänestää esitystä vastaan, sillä pohjaesitystä ei vielä ole. Hän kuitenkin sanoo, ettei valiokunnan puheenjohtajana jää kokouksesta tai äänestyksestä pois. Lohi on aiemmin kertonut vastustavansa translain muutosta.

– Minut on valittu tänne tekemään päätöksiä ja kantamaan vastuuta. Näin tulen tekemään, Lohi sanoo.

Hänen mukaansa on selvää, että jos asia on täysistunnossa omantunnonkysymys, se on sitä myös valiokunnassa.

– Olisi erikoista olettaa, että edustajien arvot muuttuvat yhtäkkiä, kun kävelet valiokuntahuoneesta portaat alas saliin, Lohi sanoo.

Myös keskusta on linjannut aiemmin puoluekokouksessa lain uudistamisen puolesta. Puolue puolsi yhdeksän vuotta sitten esimerkiksi pakkosterilisaatioiden poistamista.

Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit vastustavat lakimuutosta.

Väärinkäytökset huolena

Vastoin odotuksia sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö lakihankkeesta ei valmistunut vielä keskiviikkona.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho kertoi, että kokoomus kannattaa translain muutosta, mutta haluaa hallituksen esitykseen yhä tiettyjä täsmennyksiä.

Uudistuksessa juridinen sukupuoli voitaisiin vahvistaa ihmisen oman selvityksen perusteella. Valiokuntakäsittelyssä kokoomus on kaivannut hallituksen esitykseen rajausta siitä, kuinka usein vahvistamisen voisi tehdä. Puolue on pitänyt esillä vähintään vuoden aikarajaa ja perustellut asiaa väärinkäytösten riskin vähentämisellä.

– Transihmisten osalta väärinkäytöksen pelkoa ei ole, vaan lakia halutaan tehdä paremmaksi niin, että se palvelee heitä eikä siinä ole väärinkäyttömahdollisuuksia, Laiho sanoi.

Lakiesityksen käsittely jatkuu valiokunnassa torstaina.

– Toivotaan, että huomenna saadaan valmiiksi, valiokuntaan kuuluva Ilmari Nurminen (sd.) sanoi mietinnöstä keskiviikon kokouksen jälkeen.

Hallituksen esityksessä on tarkoitus myös poistaa laista vaatimus sukupuolta korjaavan lisääntymiskyvyttömyydestä.

Muutosten perusteena on vahvistaa yksilön itsemääräämisoikeutta esimerkiksi kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaisesti.