Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Suomalaiset vankasti EU:n Ukraina-tuen ja Venäjä-pakotteiden takana

EU:n tuki Ukrainalle saa Suomessa lähes yksituumaisen kannatuksen kansalaisilta, ilmenee tuoreesta Eurobarometrista. Suomalaisista vastaajista 83 prosenttia kertoi kannattavansa tukitoimia vahvasti ja 12 prosenttia melko vahvasti. Vain 5 prosenttia vastusti Ukrainan auttamista.

Koko EU:n tasolla Ukrainan auttamista kannatti vahvasti tai melko vahvasti yhteensä 74 prosenttia vastaajista. Lähes neljännes eli 23 prosenttia vastusti Ukrainan tukea.

Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat koko EU:ssa vankimmin sitä mieltä, että Ukrainan tukeminen ja pakotteiden määrääminen Venäjälle on ollut oikea ratkaisu. Suomalaisista ja ruotsalaisista tätä mieltä oli 96 prosenttia. Kreikkalaiset edustavat toista ääripäätä, heistä tätä mieltä oli vain 46 prosenttia.

Eurobarometrissa selvitettiin myös eurooppalaisten huolenaiheita. Kyselyssä näkyi yleisenä linjana, että vaikka suomalaisillakin on huolensa, ne olivat lievempiä kuin muissa EU-maissa.

EU-tasolla 81 prosenttia sanoi olevansa huolissaan ilmastonmuutoksesta, ja yhtä moni pelkäsi Ukrainan sodan leviämistä muihin maihin. Koko EU:ssa 70 prosenttia oli huolissaan maahanmuutosta ja 74 prosenttia pelkäsi ydinonnettomuutta. Lähes kaksi kolmesta eli 62 prosenttia pelkäsi tartuntatauteja kuten koronaa tai apinarokkoa.

Ilmastonmuutoksesta huolestuneita oli 68 prosenttia suomalaisvastaajista. Maahanmuutto pelotti 52:ta prosenttia ja ydinonnettomuus 58:aa prosenttia. Sodan uhasta oli huolissaan 72 prosenttia ja kulkutaudeista huolestuneita tasan puolet.

Sekä Suomessa että muualla EU:ssa useimmat vastaajat katsoivat, että kehitys on menossa huonoon suuntaan EU:ssa ja kotimaassa. Kysyttäessä EU:n tulevaisuuden näkymiä, suomalaiset kuitenkin erottuivat toiveikkuudellaan. Yhteensä 70 prosenttia sanoi olevansa melko tai hyvin toiveikkaita. Koko EU:ssa optimisteja oli vain 57 prosenttia.

Suomalaisilla vähemmän taloushuolia

Elinkustannusten nousu kuitenkin huolestutti sekä suomalaisia että muita eurooppalaisia lähes yhtä paljon. Koko EU:n tasolla huolestuneita oli 93 prosenttia, suomalaisissakin 90 prosenttia.

Useimmat suomalaiset kuitenkin kertoivat pärjäävänsä melko tai erittäin mukavasti kotitaloutensa nykyisillä tuloilla. Tätä mieltä oli 84 prosenttia vastanneista. 16 prosentilla oli joko melko suuria tai suuria vaikeuksia toimeentulonsa kanssa.

Koko EU:n tasolla 45 prosenttia vastaajista sanoi olevansa talousongelmissa ja 39 prosenttia sanoi kokeneensa vaikeuksia selviytyä laskuistaan. Suomalaisista 20 prosenttia sanoi olleensa laskujensa kanssa pulassa.

Sekä Suomessa että muissa EU-maissa useimmat vastaajat ennakoivat, että oma elintaso ja kulutusmahdollisuudet heikkenevät ensi vuonna elinkustannusten noustessa. Muualla EU:ssa nämä odotukset olivat synkempiä kuin suomalaisilla.

Kuten aiemmissa eurobarometreissä, suomalaiset ovat keskimääräistä tyytyväisempiä maansa EU-jäsenyyteen. Vastanneista 75 prosenttia sanoi pitävänsä jäsenyyttä hyvänä asiana ja 78 prosenttia katsoi Suomen hyötyneen jäsenyydestä. 7 prosentin mielestä jäsenyys ei ole hyvä eikä huono asia, ja 17 prosenttia oli tyytymättömiä.

Koko EU:ssa tyytyväisiä EU-kansalaisia oli 62 prosenttia, kun taas reilu neljännes arvioi, että oman maan jäsenyys ole hyvä eikä huono asia.

Eurobarometriin haastateltiin loka-marraskuussa yhteensä yli 26 000:ta eurooppalaista, joista suomalaisia oli reilu tuhat.