Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Rahapelejä mainostetaan somessa laittomasti – Poliisihallitus aloittaa kampanjan vaikuttajamarkkinoinnin kitkemiseksi

Poliisihallitus on käynnistänyt kampanjan, jolla halutaan lisätä tietoisuutta sosiaalisessa mediassa tapahtuvasta rahapelien laittomasta markkinoinnista.

Laiton mainonta kohdistuu erityisesti nuoriin aikuisiin, ja sitä tehdään somejulkkisten kautta. Poliisihallituksen mukaan pelejä mainostetaan sosiaalisessa mediassa erityisesti Tiktokissa, Instagramissa ja Twitchissä.

– Suositut vaikuttajat koetaan ehkä uskottavammiksi lähteiksi kuin perinteiset mainokset, ylitarkastaja Juhani Ala-Kurikka Poliisihallituksen arpajaishallinnosta sanoo tiedotteessa.

– Suostutteleva tapa mainostaa rahapelaamista oman tekemisen tai persoonan kautta hämärtää käsitystä siitä, että kyse on rahapelien markkinoinnista.

Ala-Kurikka täydensi STT:lle, että somen alustalla näyttää olevan vaikutusta siihen, mikä on juuri siellä mainonnan keskeinen kohderyhmä.

– Vaikka rahapelejä pelaavat ensisijaisesti miehet, erityisesti Instagramissa niiden markkinointi kohdistuu ensisijaisesti nuoriin naisiin. Twitchissä kohteena ovat puolestaan enemmän nuoret miehet.

Poliisihallituksen Ei mitään rajaa -kampanja koostuu videoista, joita jaetaan sosiaalisessa mediassa.

Videoiden joukossa on muun muassa haastattelu, jossa vakavista rahapelihaitoista kärsinyt henkilö kertoo kokemuksiaan rahapeleistä ja ajatuksiaan pelien mainostamisesta sosiaalisessa mediassa.

Manner-Suomessa vain Veikkaus saa mainostaa

Lainvastaisessa mainonnassa on kyse muiden rahapeliyhtiöiden kuin Veikkauksen myymistä rahapeleistä.

Veikkauksella on Manner-Suomessa yksinoikeus rahapelien markkinointiin. Tästä huolimatta myös jotkin muut rahapeliyhtiöt markkinoivat pelejään Suomessa voimakkaasti, Poliisihallituksen tiedotteessa sanotaan.

– Suomen laki ei salli, että suomalaisilta kiellettäisiin pelaaminen ulkomaisilla rahapelisivustoilla. Niiden markkinointi Suomessa on kuitenkin laitonta, Ala-Kurikka täsmentää.

Poliisihallituksen mukaan laittomasti mainostetuilla rahapelisivustoilla on mahdollista pelata ilman rajoitteita, joilla Manner-Suomessa yritetään suojella pelaajia rahapelien haitoilta.

Poliisihallitus toteaa, että rahapelit aiheuttavat vakavia sosiaalisia, taloudellisia ja terveydellisiä haittoja, joista mainonnassa vaietaan.

Laillisesti tarjottavissa peleissä pelaajia yritetään Poliisihallituksen mukaan suojella pahimmilta haitoilta muun muassa tappio- ja talletusrajoilla.

Manner-Suomessa ei myöskään saa antaa pelaajille tervetulotarjouksia tai ilmaisia kierroksia rahapeleissä, joita on porkkanoina ja bonuksina ulkomaisilla pelisivustoilla.

Maksuliikenne nyt mahdollista estää

Suomessa ulkomaisia rahapelejä mainostetaan nimenomaan suomalaisten somevaikuttajien avulla, suomen kielellä.

– Somen vaikuttajien parissa on ollut epätietoisuutta siitä, että tuon tyyppinen rahapelimarkkinointi on meillä laitonta. Osa heistä on saattanut olla siinä käsityksessä, että ulkomaisten rahapelien markkinointi on ok.

Ala-Kurikan mukaan poliisi sai Suomessa vuodenvaihteessa käyttöön rahapelaamisen valvonnassa uuden välineen, maksuliikenne-eston.

– Tällä hetkellä meillä on maksuliikenne-eston listalla kaksi yhtiötä. Nämä kiellot asetetaan lainvastaisesta markkinoinnista.

Ei mitään rajaa -kampanjalla pyritään Ala-Kurikan mukaan tuomaan esiin myös se, että suomalaisella ei ole ulkomaisilla rahapelisivustoilla pelatessaan oikeastaan oikeusturvaa.

– Epäselvyyksiä voi tulla eteen esimerkiksi voitonmaksuun liittyen. Sen sijaan Suomessa pelattavista Veikkauksen rahapeleistä Poliisihallitus voi antaa tarvittaessa ratkaisusuosituksia.