Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Ennakoimattomat havainnot saivat Fingridin keskeyttämään kokeen Olkiluoto 3:n lähellä – TVO: Ei vaikuta koekäytön aikatauluun

Kantaverkkoyhtiö Fingrid joutui torstaina keskeyttämään vikakokeensa Olkiluoto 3 -ydinvoimalan lähellä ennakoimattomien havaintojen vuoksi.

Fingridin tiedotteen mukaan suunnitellun lähivikakokeen tarkoituksena oli tehdä ydinvoimalan lähettyvillä hetkellinen oikosulku, jonka tarkoituksena oli saada jännite notkahtamaan samalla tavoin kuin esimerkiksi salaman iskiessä.

Fingridin vanhempi asiantuntija Minna Laasonen kertoo tiedotteessa, että suunnitellun vian kesto olisi ollut 150 millisekuntia.

– Suunniteltu testi on vaativa, ja sitä on suunniteltu pitkään ja huolellisesti. Ilmenneiden havaintojen seurauksena katsoimme parhaaksi keskeyttää testin ja taata sähköjärjestelmän toimivuus, Laasonen kertoo tiedotteessa.

Laasonen täydentää STT:lle, että kantaverkkoyhtiö analysoi keräämäänsä dataa ja arvioi sitten, miten aikoo jatkaa. Koko testin ajan ydinvoimala toimi moitteetta ja tuotti sähköä Suomen verkkoon.

TVO: Ei vaikuta koekäytön aikatauluun

Olkiluoto 3:sta vastaava yhtiö TVO kertoi torstaina Twitterissä, ettei Fingridin kokeen peruminen vaikuta ydinvoimalan koekäytön aikatauluun.

– OL3 tuottaa sähköä vielä viikonlopun yli, jonka jälkeen laitosyksiköllä alkavat syöttövesipumppujen tarkastustyöt, yhtiö kertoo.

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan koekäyttö viivästyi syksyllä, kun voimalan syöttövesipumpuissa ilmeni vaurioita. Tällä hetkellä TVO arvioi, että Olkiluoto 3:ssa alkaa säännöllinen sähköntuotanto tämän vuoden maaliskuussa.

-----

Korjattu jutun otsikkoa klo 17.12: Kyse on ennakoimattomista havainnoista.