Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Israelin tuoreen ministerin moskeijavierailu suututti palestiinalaisia

Israelin tuore kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Itamar Ben-Gvir vieraili tiistaina Jerusalemissa al-Aqsan moskeijassa. Moskeija on islamin kolmanneksi pyhin paikka. Se sijaitsee Jerusalemin Temppelivuorella, joka on myös juutalaisten pyhä paikka.

Äärioikeistoa edustavan ministerin vierailu on suututtanut palestiinalaisia, jotka kokivat sen provokaationa. Vierailu oli BBC:n mukaan ministerin ensimmäinen julkinen esiintyminen sen jälkeen, kun hän aloitti virassaan viime viikolla.

– Hallituksemme ei antaudu Hamasin uhkauksiin, Ben-Gvir sanoi tiedottajansa julkaisemassa lausunnossa sen jälkeen, kun palestiinalainen äärijärjestön edustaja sanoi viime viikolla, että vierailu johtaisi "räjähdykseen".

– Temppelivuori on kaikkein tärkein paikka Israelin kansalle, ja ylläpidämme muslimien ja kristittyjen liikkumisvapautta, mutta juutalaiset nousevat myös vuorelle. Uhkauksia esittäviä on käsiteltävä – rautaisella kädellä, hän sanoi.

Palestiinalaisten ulkoministeriö tuomitsi Ben-Gvirin vierailun ja kutsui sitä ennennäkemättömäksi provokaatioksi sekä vakavaksi uhkaksi.

Kun ministeri poistui paikalta tiistaiaamuna, kävijöitä saapui aukiolle ja tilanne pysyi hiljaisena.

Moskeijaa hallinnoi islamilainen neuvosto, mutta Israelin joukot valvovat pääsyä moskeijalle. Neuvoston vartijat kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että Ben-Gvirin mukana oli Israelin turvallisuusjoukkojen yksiköitä. Lisäksi alueen yläpuolella leijui lennokki.

Ben-Gvir on vieraillut paikalla useita kertoja aloitettuaan parlamentissa viime vuonna, mutta AFP:n mukaan hänen läsnäolonsa paikalla on suurempi paino hänen astuttuaan keskeisen ministerin virkaan.

-----

Juttua korjattu kello 19.15: Korjattu Palestiinan ulkoministeriö muotoon palestiinalaisten ulkoministeriö.