Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kroatia otti euron käyttöön ja liittyi Schengen-alueeseen – muutosten odotetaan piristävän maalle tärkeää matkailualaa

Euroalue sai vuodenvaihteessa uuden jäsenmaan, kun Kroatia otti käyttöön yhteisvaluutta euron. Nyt euromaita on kaikkiaan 20.

Vajaan neljän miljoonan ihmisen Kroatia liittyi samalla myös vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen. Euroopan unionin jäsenmaa Kroatia on ollut vuodesta 2013.

Kroatian keskuspankin mukaan euroon liittymisellä on suoria hyötyjä maan kansalaisille ja yrittäjille.

– Valuuttariski poistuu suurelta osin, Kroatiasta tulee aiempaa houkuttelevampi sijoittajille ja turvallisempi kriisiaikoina, pääjohtaja Boris Vujcic sanoi keskuspankin verkkosivuilla.

Euron käyttö on jo ennestään ollut laajaa Kroatiassa. Merkittävä osa pankkitalletuksista on ollut euromääräisiä, ja Kroatian ulkomaankaupasta yli puolet käydään euromaiden kanssa.

Lisäksi noin 70 prosenttia Kroatiassa vierailevista matkailijoista saapuu euroalueelta. Turismi on tärkeä elinkeino Adrianmeren rannikolla sijaitsevalle maalle, ja liittymisen euroon ja Schengen-alueeseen odotetaan piristävän matkailualaa entisestään.

Euroon liittyessään Kroatia jättää hyvästit omalle valuutalleen kunalle, joka otettiin käyttöön vuonna 1994.

Kroatiassa kauppojen on täytynyt ilmoittaa hinnat sekä kunissa että euroissa syyskuusta lähtien. Käytäntö jatkuu vuoden 2023 loppuun saakka.

Suomessa Kroatian kunat voi vaihtaa euroiksi Forexin liikkeissä tammi-helmikuun aikana, kertoo Suomen Pankki.

Yksi henkilö voi vaihtaa saman päivän aikana enintään 8 000 kunaa, ja ainoastaan seteleitä otetaan vastaan. Setelit vaihdetaan kiinteään muuntokurssiin, jonka mukaan yksi euro vastaa 7,5345:tä kunaa.