Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pörsseissä sekä joulunpunaista että kuusenvihreää – viimeinen pörssipäivä ennen joulunpyhiä oli Euroopassa vaihteleva, Helsinki päätyi plussan puolelle

Viimeinen pörssipäivä ennen joulunpyhiä oli Euroopassa tunnelmiltaan vaihteleva, ja myös New Yorkissa on nähty pörssipäivän alun aikana sekä joulunpunaista että kuusenvihreää.

Helsinki päätyi loivaan 0,15 prosentin nousuun. Myös Lontoo ja Frankfurt päätyivät hienoiseen nousuun, mutta Pariisi painui miinuksille.

Helsingissä kahdestatoista vaihdetuimmasta osakkeesta ripeimpään nousuun päätyivät kaivosteknologiayhtiö Metso Outotec ja vakuutuskonserni Sampo. Viime päivinä selvästi noussut energiayhtiö Fortum sen sijaan otti takapakkia.

Yhdysvalloissa teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi oli kahdeksalta Suomen aikaa loivassa laskussa, mutta teollisuusindeksi Dow Jones pysytteli plussan puolella.

Yhdysvalloissa paineissa viime aikoina ollut sähköautovalmistaja Tesla oli kahdeksalta noin 1,2 prosentin laskussa. Lasku on loiva verrattuna torstain yhdeksän prosentin pudotukseen. Kurssi on pudonnut viikossa vajaaseen 124 dollariin, kun se vielä viime perjantaina hipoi 157:ää dollaria.

Tesla myy osaa malleistaan Yhdysvalloissa 7 500 dollarin alennuksella, mikä on nähty merkkinä kysynnän heikentymisestä, kertoo Wall Street Journal.

Yhdysvalloissa tasapainoillaan hintojen nousun ja taantuman välissä

Yhdysvalloissa pelätään merkkejä taantumasta. Tänään julkaistujen tietojen mukaan suurten teollisuustuotteiden tilaukset laskivat Yhdysvalloissa marraskuussa odotettua enemmän uusien lentokonetilausten määrän pudotuksen vuoksi. Laskua tuli 2,6 prosenttia, mutta ilman lentoalaa tilaukset kasvoivat 0,2 prosenttia.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed yrittää hillitä korkeaa inflaatiota koronnostoilla, joiden seurauksena talous voi ajautua taantumaan. Toisaalta koronnostoilla nimenomaan halutaan hillitä taloudellista toimeliaisuutta.

Tänään kerrottiin uusia tietoja Fedille tärkeän inflaation mittarin, henkilökohtaisia kulutusmenoja mittaavan PCE-hintaindeksin, kehityksestä marraskuussa. Hintaindeksi nousi 5,5 prosenttia viime vuoden marraskuuhun verrattuna. Lukema jää pienemmäksi kuin lokakuussa rekisteröity 6,1 prosentin vuotuinen nousu. Indeksin laskusuunta on yksi merkki siitä, että inflaatio voisi olla taittumassa.