Syyttäjät eivät aio nostaa syytteitä kansanedustaja Wille Rydmania vastaan, kertoo Syyttäjälaitos. Rydmanin epäiltiin syyllistyneen raiskausrikokseen keväällä 2015.
Syyttäjät katsovat, että poliisin esitutkinnan perusteella ei ole todennäköisiä syitä epäillä Rydmania rikoksesta. Rydman on itse koko ajan kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hän sanoo syyttäjän päätöksen olleen odotettu.
– Tätä sinänsä odotin ja siihen olin vähän ehtinyt valmistautuakin, mutta onhan tämä syksy ollut niin rankka, että kyllä se on tietysti helpottava tunne, että päästään asiassa seuraavaan vaiheeseen, Rydman sanoi toimittajille eduskunnassa.
Useat kansanedustajat kävivät tervehtimässä Rydmania eduskunnan istuntosalissa pian syyttäjän päätöksen julkistamisen jälkeen.
Rydman ei vielä kommentoi vaaleja
Tämän vuoden kesäkuussa Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa useat nuoret naiset kertoivat Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. Lehden mukaan Rydman näyttää toistuvasti hakeutuneen alaikäisten tyttöjen seuraan. Useissa HS:n tekemissä haastatteluissa toistuu, että Rydman tarjosi alkoholia ja kehotti juomaan.
Keskusrikospoliisi (KRP) teki asiassa esitutkinnan ja saattoi sen syyttäjille syyteharkintaan, sillä KRP:n mukaan oli syytä epäillä, että Rydman olisi syyllistynyt raiskausrikokseen.
Rydman erosi kokoomuksen ryhmistä eduskunnassa ja Helsingin kaupunginvaltuustossa HS:n jutun jälkeen. Eduskuntaryhmä oli katsonut, ettei Rydman nauti ryhmän luottamusta. Rydman on perustanut eduskunnassa henkilökohtaisen ryhmän nimeltä "Eduskuntaryhmä Wille Rydman (wr.)"
Syyttäjän ratkaisun jälkeen Rydman ei ottanut kantaa siihen, milloin kokoomuksen ryhmät eduskunnassa ja Helsingin valtuustossa mahdollisesti käsittelevät hänen jäsenyyttään. Hän sanoi, että se voi tapahtua "ehkä joulun alla, ehkä joulun jälkeen".
– Näiden asioiden ennakointi vielä tänään ei varmaankaan ole ajankohtaista, mutta ehkäpä sitten vähän myöhemmin, hän sanoi perjantaina.
Rydman kertoi edelleen lähtökohtaisesti tavoittelevansa jatkokautta Helsingin piiristä. Ehdokashakemukset on jätettävä vaalipiirilautakunnille 21. helmikuuta mennessä, mutta puolueet ovat jo täyttäneet listojaan eri puolilla maata.
Esiselvitys jo vuonna 2020
HS:n jutun jälkeen heinäkuussa KRP kertoi käynnistäneensä esitutkinnan seksuaalirikoksesta, koska se oli saanut uusia tietoja ja kuullut sellaisia henkilöitä, joita ei kuultu Rydmaniin liittyvässä aiemmassa esiselvityksessä.
KRP:n mukaan esitutkinta aloitettiin, koska poliisi oli saanut uusia tietoja ja kuullut sellaisia henkilöitä, joita ei kuultu epäiltyyn liittyvässä aiemmassa, vuonna 2020 tehdyssä esiselvityksessä. KRP teki jo vuonna 2020 esiselvityksen Rydmanin toiminnasta ja puhutti silloin useita naisia. Esiselvitys lopetettiin, sillä tutkintakynnys ei poliisin mukaan tuolloin ylittynyt.
HS:n jutusta tutkinta
Rydman teki heinäkuussa tutkintapyynnön HS:n jutusta. Asiasta on esitutkinta Helsingin poliisissa nimikkeillä törkeä kunnianloukkaus ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen.
Rydman on kutsunut artikkelia "syvästi leimaavaksi". Hänen mukaansa lehden toimittajille on lukuisin todistein osoitettu, ettei jutun narratiivi ole tosi. HS:n silloinen päätoimittaja Anu Ubaud sanoi STT:lle, että juttu oli huolellisesti tehty ja siinä kuvatut asiat ja tapaukset paikkansa pitäviä.
Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on STT:n suurin omistaja.