Keskustelu suomalaisten sähkölaskujen hillinnästä jatkui torstaina.
Puolueiden odotetaan maanantaina keskustelevan keinoista suomalaisten sähkölaskujen hillitsemiseksi, mutta asiaa valmistelevalla työ- ja elinkeinoministeriöllä ei vielä torstaina ollut selvää esitystä kokoukseen.
– Meillä ei ole mitään yhtä esitystä tällä hetkellä, vaan haarukoimme vaihtoehtoja, TEM:n energiaosastoa johtava Riku Huttunen sanoi STT:lle.
Yhtenä vaihtoehtona pohditaan aiempien tukimallien laajennusta, mikä voitaisiin saada nopeasti käyttöön.
Eduskunta on aiemmin hyväksynyt sähkön arvonlisäveron alentamisen 10 prosenttiin eli alle puoleen normaalista. Lisäksi tammikuun alusta voimaan tulee kotitalousvähennys sähkölaskuille ja Kelasta haettava pienten kotitalouksien sähkötuki.
Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan aiempiin toimiin liittyy ongelma, koska suomalaiset odottavat tukien näkyvän suoraan sähkölaskussa. Nyt edes alv-alennus ei välttämättä hahmotu hintojen nousun vuoksi.
– Vero- ja tukimallien ongelmana on se, että aika harva lähtee hakemaan verokorttiin muutosta, Lintilä totesi toimittajille eduskunnassa.
Tarpeesta sopu, keinoista ei
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi eduskunnan kyselytunnilla, että hallituksessa on yksimielisyys lisätoimien tarpeesta.
Itse toimia ei ole kuitenkaan vielä valittu. Hallituspuolueiden puheenjohtajien odotetaan keskustelevan asiasta perjantaina. Saarikon mukaan reunaehdot ja sähkön riittävyys on otettava huomioon.
Saarikko myös sanoi, että hänen tarkoituksenaan on, että hallituksen esitys sähköyhtiöiden voittoihin puuttuvasta verosta käsitellään valtioneuvoston viimeisessä yleisistunnossa tänä vuonna.
– Kun eduskunta loppiaisen jälkeen palaa töihin, se on täällä odottamassa valiokuntien pöydällä, Saarikko sanoi.
Säästökannusteesta eri linjoilla
TEM:n virkamies ja ministeri olivat eri linjoilla siitä, millaisen viestin hyvitykset lähettäisivät sähkön jatkuvasta säästötarpeesta.
– Jos kuluttajan kohtaama hinta on selvästi alhaisempi kuin pörssisähkön hinta, se helposti lisää sähkön kysyntää ja voi jo sinällään johtaa sähköpulaan, Huttunen sanoo.
Lintilä ei usko väitteeseen. Hän korosti eduskunnan kyselytunnilla suomalaisten kriisitietoisuutta.
Ehdoton ei markkinoiden hintakatolle
Maanantain kokous kutsuttiin koolle sen jälkeen, kun pääministeripuolue SDP esitti sähkölle hintakattoa, joka olisi alle 20 senttiä kilowattitunnilta.
Huttusen mukaan mahdollinen hintakatto ei voi olla käytössä markkinoilla, vaan se olisi jonkinlainen kompensointi sähköä myyvien yhtiöiden kautta, jolloin kuluttajan kohtaama hinta olisi pienempi.
Suomi on perinteisesti tuonut sähköä ulkomailta helpottamaan talven kulutushuippuja. Markkinoille asetettava katto voisi pelkojen mukaan johtaa siihen, että sähköä myydään muualle, jossa se on kannattavampaa.
– Varsinkin jos kyseessä olisi tukkumarkkinoiden hintakatto, on aivan varmaa, että meiltä loppuu sähkö, Huttunen sanoo.
Torstaina markkinahintaan kajoamista vastusti myös Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen MTV:n uutisten haastattelussa.
Lähiajan päätökset koskevat kotitalouksia. Lintilä sanoi, että jos hintakatto tulisi voimaan, se koskisi myös maataloutta.