Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Useat sairaalat ovat ruuhkautuneet Pirkanmaalla jatkohoitoon jonottavista potilaista

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan useat sairaalat ovat ruuhkautuneet jatkohoitoon jonottavista potilaista. Tästä johtuen kiireettömiä toimenpiteitä on jouduttu siirtämään.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Taysin sairaaloissa vuodepaikat ovat nyt täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista. Sairaanhoitopiirin mukaan kiireellinen ja päivystyksellinen hoito turvataan.

Peruutuksista ilmoitetaan henkilökohtaisesti, sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan.

Taysin sairaaloihin kuuluvat Keskussairaala ja Hatanpään sairaala Tampereella, Pitkäniemen sairaala Nokialla sekä Sastamalan ja Valkeakosken sairaalat.

Päivystykseen on hakeuduttava harkiten

Sairaanhoitopiirin mukaan Taysin sairaaloihin on ohjautunut aiempaa selvästi enemmän sellaisia potilaita, joilla ei ole terveydellistä syytä olla erikoissairaanhoidossa. Sairaaloissa odottaa kymmeniä potilaita joko turvallista kotiutumista tai perustasoista hoito- tai asumispaikkaa.

– Päivystykseen tulee hakeutua vain tilanteissa, jossa hoito ei voi odottaa oman terveysaseman aukeamista. Asukkaiden tulee olla ensisijaisesti yhteydessä oman kotikunnan terveyskeskukseen, sairaanhoitopiirin tiedotteessa sanotaan.

Ennen päivystykseen tuloa tulisi soittaa päivystysavun puhelinnumeroon 116117, joka toimii lähes koko maassa. Numeron toimialueet voi tarkistaa päivystysavun sivuston kartasta.

Tiedotteen mukaan tähän asti ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa.

Kuluneen vuoden aikana Taysissa on ollut jatkuvasti noin 80–120 jatkohoitoa odottavaa potilasta, mikä sitoo 12 prosenttia koko Taysin vuodeosastokapasiteetista. Kolme neljäsosaa potilaista on ollut tamperelaisia.

Ruuhkaa on myös Husin päivystyksissä

Eilen myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus kertoi yhteispäivystysten ruuhkautuneen pahoin, sillä potilaat eivät pääse päivystyspoliklinikoilta eteenpäin jatkohoitoon.

Myös Hus ilmoitti, että yhteispäivystyksissä hoidetaan vain äkillisesti sairastuneet ja sellaiset kiireellistä hoitoa vaativat potilaat, joiden hoito ei voi odottaa oman terveysaseman avautumista.

– Monet kiireellistä hoitoa vaativat oireet ja vammat voidaan hoitaa seuraavana aamuna tai 1–2 päivän kuluessa. Pienen vaivan kanssa kannattaa odottaa kotona yön yli terveysaseman avautumista, totesi Hus Akuutin toimialajohtaja Maaret Castrén tiedotteessa.