Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

EU ehdottaa yhdeksättä pakotepakettia Venäjälle – Putin: 150 000 syksyllä mobilisoitua venäläissotilasta lähetetty Ukrainaan

EU ehdottaa Venäjään kohdistuvien paineiden lisäämistä yhdeksännellä pakotepaketilla, Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti keskiviikkona Twitterissä.

EU lisäisi pakotelistalle lähes 200 henkilöä ja yhteisöä. EU lisäisi listalle myös kolme venäläistä pankkia.

Lisäksi EU rajoittaisi Venäjän pääsyä drooneihin sekä asettaisi uutta valvontaa viennille keskittyen tuotteisiin, joita voidaan käyttää useisiin tarkoituksiin. Näitä ovat muun muassa kemikaalit, elektroniikka sekä komponentit, joita Venäjä voi käyttää sotatoimiinsa.

Putin: Puolet mobilisoiduista venäläisistä lähetetty Ukrainaan

Aiemmin tänään Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi Kremlin oman ihmisoikeusneuvoston televisioidussa kokouksessa, että puolet syyskuussa sotilaspalvelukseen mobilisoiduista venäläisistä on lähetetty Ukrainaan,

Putinin mukaan mobilisoituja on yhteensä 300 000, joista 150 000 on lähetetty Ukrainaan. Heistä noin 77 000 on Putinin mukaan taisteluyksiköissä.

Venäjällä järjestettiin syksyllä osittainen liikekannallepano. Siinä oli määrä mobilisoida Ukrainan taisteluihin 300 000 uutta Venäjän sotilasta, minkä puolustusministeri Sergei Shoigu on väittänyt toteutuneen.

"Kun meitä vastaan isketään, iskemme takaisin"

Putin sanoi kokouksessa, että Venäjä käyttäisi ydinasetta vain, jos sen viholliset hyökkäisivät Venäjän alueelle.

– Kun meitä vastaan isketään, me iskemme takaisin, Putin sanoi.

Hän korosti maansa strategian perustuvan menettelytapaan, jota hän kuvaili kostoiskuksi.

Lisäksi Putin syytti kokouksessa YK:ta, muita kansainvälisiä järjestöjä ja länsimaista mediaa Venäjän vastaisen puolueellisuuden osoittamisesta.

– Ilmiselvän puolueellisuuden takia Venäjä joutui luopumaan useiden näiden järjestöjen jäsenyydestä, Putin sanoi.

Presidentti syytti ulkomaisia tiedotusvälineitä "väärennösten" ja "valheiden" levittämisestä Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan. Venäjällä on hyväksytty lakeja, joiden varjolla voidaan määrätä jopa 15 vuoden vankeustuomioita viranomaisten valheelliseksi katsoman sotilaallisen tiedon levittämisestä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Putinin hallinnon alkupuolella Kremlin omassa ihmisoikeusneuvostossa oli myös kriittisiä ääniä, mutta ne kaikki on sittemmin hiljennetty. Suurin osa Putinia kritisoivista tahoista on joko vankilassa tai lähtenyt maasta.

Stoltenberg: Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi keskiviikkona, että Venäjä yrittää jäädyttää taistelut Ukrainassa talven ajaksi, jotta se voisi kerätä lisää joukkoja uuteen hyökkäykseen ensi vuonna..

– He yrittävät jäädyttää taistelut ainakin lyhyeksi ajaksi, jotta voivat ryhmittää joukkoja, korjata ja toipua ja sitten yrittää uudelleen suurempaa hyökkäystä keväällä, Stoltenberg sanoi.

Stoltenberg vakuutti, että Nato jatkaa aseiden ja tuen antamista Ukrainalle, vaikka jotkut ovat epäilleet länsimaiden asevarastojen pikku hiljaa tyhjentyvän.

– Yhtä tärkeää kuin uusien järjestelmien toimittaminen on varmistaa, että jo toimitetut asejärjestelmät toimivat tehokkaasti. Ne tarvitsevat valtavan määrän ammuksia, varaosia ja myös huoltoa.

Stoltenbergin mukaan edellytyksiä konfliktin rauhanomaiseen ratkaisemiseen ei nyt ole, koska Venäjä ei halua osallistua keskusteluihin, joissa turvattaisiin Ukrainan suvereniteetti ja alueellinen koskemattomuus.

Brittitiedustelu: Venäjä vahvistaa puolustusasemiaan Ukrainan rajalla

Venäjä on viime aikoina aloittanut puolustusasemiensa laajentamisen Ukrainan rajallaan sekä Belgorodin alueella, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä.

Belgorodissa on kaivettu juoksuhautoja ainakin huhtikuusta saakka, mutta uudet rakennelmat ovat todennäköisesti järeämpiä, ja niiden tarkoituksena on torjua kaluston eteneminen.

Puolustusministeriön mukaan on olemassa realistinen mahdollisuus, että puolustusasemien laajentamisella pyritään ruokkimaan isänmaallista kiihkoa. Yhtä lailla se saattaa kuitenkin perustua joidenkin venäläispäättäjien aitoon – vaikkakin väärään – uskomukseen, että on olemassa aito uhka Ukrainan joukkojen hyökkäyksestä.

Strategisen ajattelun vähyys onkin puolustusministeriön mukaan yksi Venäjän keskushallinnon kriittisistä heikkouksista. Tämä näkyi jo Venäjän päätöksessä ylipäänsä hyökätä Ukrainaan.

Puolustusministeriön mukaan puolueettoman analyysin korvaa usein lähes varmasti taipumus ryhmäpäätöksiin ja poliittisesti värittyneisiin johtopäätöksiin.

Valko-Venäjä siirtelee kalustoa ja sotilaita maassa

Valko-Venäjä aikoo siirtää kalustoa ja sotilaita maassa keskiviikkona ja torstaina. Siirroilla vastataan "terrorismin mahdollisesti aiheuttamaan uhkaan", kertoi valtiollinen Belta-uutistoimisto keskiviikkona.

Beltan mukaan joitain alueita ja teitä suljetaan joukkojen harjoitusten vuoksi. Se ei kuitenkaan kertonut, mille alueille ja mitä teitä pitkin joukkoja siirretään.

Ukraina on pitkään varoittanut, että se uskoo Valko-Venäjän valmistautuvan liittymään sotaan lähettämällä joukkoja Ukrainan pohjoisrajalle.

Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtava presidentti Aljaksandr Lukashenka on väittänyt, että rajan lähelle lähetetään joukkoja vastaamaan länsimaiden ja Ukrainan mahdollisiin terrori-iskuihin.

Lukashenkan mukaan Valko-Venäjä ei tule osallistumaan suoraan sotaan.

Valko-Venäjä on niin ikään sallinut venäläisten käyttää alueitaan hyökkäyksiin Ukrainaan.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu neuvotteli viime viikolla sotilasyhteistyöstä valkovenäläiskollegansa Viktar Hreninin kanssa.