Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Antti Kuroselle ja Johanna Vehkoolle Journalistiliiton sananvapausstipendi

Suomen Journalistiliitto on myöntänyt Sananvapauden kunniastipendin ja siihen liittyvän Sananvapauden miekan Antti Kuroselle ja Johanna Vehkoolle.

Kuronen palkittiin kriisialueita koskevasta raportoinnistaan ja Vehkoo toiminnastaan sananvapauteen liittyneessä oikeusjutussa.

Ylen toimittaja Antti Kuronen on seurannut Ukrainan tapahtumia vuosien ajan. Ukrainan lisäksi hän on raportoinut muun muassa Syyriasta al-Holin leiriltä.

– Kuronen on sinnikkäästi ja systemaattisesti raportoinut kriisialueilta vaarallisista oloista. Työllään hän on merkittävästi välittänyt tietoa Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen seurauksista, sen taustoista, tapahtumista ja siviilien kärsimyksistä samalla edistäen sananvapauden asiaa, stipendin perusteluissa kerrotaan.

Freelancetoimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin vuonna 2019 sakkoihin Oulun entisen kaupunginvaltuutetun Junes Lokan kunnian loukkaamisesta, mutta tammikuussa korkein oikeus kumosi tuomion. Oikeuden mukaan Lokka oli esittänyt julkisesti tiettyjä ihmisryhmiä halventavia ja vihamielisiä kannanottoja, joten hänen tuli itsekin sietää kovempaa kritiikkiä toimintaansa kohtaan.

Perustelujen mukaan Vehkoo on taistellut journalistien sananvapauden puolesta sekä asettanut itsensä alttiiksi vihapuheelle ja loanheitolle.

– Vehkoo on tuonut omakohtaisesti esiin kasvavan ilmiön, jossa toimittajia yritetään vaientaa uhkailun, ahdistelun ja maalittamisen keinoin.

Stipendit myönnetään Journalistiliiton jäsenille, joiden katsotaan toimineen sekä journalisteina että sananvapauden puolustajina erityisen ansiokkaasti. Stipendit myönnetään neljän vuoden välein. Yksi stipendi on 5 000 euron arvoinen.