Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Mykkänen: Hallituksen päätöksentekokyvyn murenemista seurataan hetki hetkeltä tosi-tv-sarjana

Hallituksen toimintakykyä sivuttiin eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomuksesta piikiteltiin hallituksen tuoreinta kriisiytymistä.

Teeman nosti esille kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

– Hallituksen päätöksentekokyvyn murenemista joudumme seuraamme nyt hetki hetkeltä tosi-tv-sarjana, Mykkänen sanoi.

Hallituksen työ on tällä viikolla jumiutunut sen jälkeen, kun keskusta äänesti muutoksia hallituksen esitykseen luonnonsuojelulaista yhdessä opposition kanssa. Vihreissä on tyrmistytty puolueen toiminnasta, vaadittu hallituspuolueiden puheenjohtajia koolle ja sanottu, ettei mikään etene ennen tapaamista. Puolue katsoo, ettei se voi sopia asioista, koska se ei voi luottaa sovitun pitävän.

Tilanteen ratkomista vaikeuttaa se, että pääministeri Sanna Marin (sd.) on työmatkalla toisella puolella maailmaa. Kyselytunnilla pääministerin sijainen, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) piti kysymystä hallituksen toimintakyvystä oikeutettuna.

– Meillä on ollut erimielisyytemme, ja se taitaa olla kuva suomalaisesta politiikasta usean vaalikauden loppusuoralla, Saarikko sanoi.

Muista puolueista on huomautettu, ettei kriisiytyminen ole mikään luonnonlaki. Kyselytunnilla Saarikko vetosi hallituksen vaalikauden aikana antamiin satoihin lakiesityksiin ja sanoi, ettei epäile, etteikö hallitus kykenisi niitä jatkossakin edistämään.

– Maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, ja en epäile, ettemmekö kykenisi näitä esityksiä jatkossakin edistämään.

Mittelyä varjobudjetista

Mykkänen kohdensi puheenvuoronsa Saarikolle ja tämän johtamalle keskustalle, ja se liittyi erityisesti talouspolitiikkaan. Mykkänen sanoi uskovansa, että eduskunnan istuntosalista löytyisi enemmistö muuttamaan maan talouspolitiikan suuntaa.

– Teidän takianne näin ei voida tehdä, koska olette kiinni hallituksessa, jonka toimintakyky on rapautunut, Mykkänen sanoi.

Kokoomus esitteli käytännössä omaa vaihtoehtobudjettiaan, jonka puolue julkaisi tällä viikolla.

Saarikko toisti kritiikkinsä varjobudjetista, jossa kokoomus on ajanut menojen vähentämistä ja tuloverotuksen alentamista. Valtiovarainministeri vetosi jälleen siihen, että talouden asiantuntijat vastustavat verojen alennusta korkean inflaation aikana, koska se voisi kiihdyttää hintojen nousua entisestään.