Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Orban: Unkari ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ensi vuoden puolella

Unkarin pääministeri Viktor Orban kertoo maansa parlamentin ratifioivan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ensi vuoden puolella. Orbanin mukaan jäsenyysasia otetaan käsittelyyn parlamentin kokoontuessa jälleen vuoden alussa.

– Kuten olemme jo kertoneet Ruotsille ja Suomelle, Unkari tukee näiden kahden maan Nato-jäsenyyttä. Se on esityslistalla parlamentin ensimmäisessä istunnossa, Orban sanoi toimittajille Slovakiassa tavattuaan naapurimaiden johtajia.

Unkarin parlamentin vuoden ensimmäinen istunto on määrä järjestää helmikuussa. Uutistoimisto Reutersin mukaan parlamentti kokoontuu tyypillisesti kuun puolenvälin tienoilla.

Unkarin hallitus on tehnyt esityksen ratifioinnista, mutta asiaa ei ole tähän mennessä vielä tuotu parlamentin äänestettäväksi. Valtapuolue on kieltäytynyt useasti asian tuomisesta äänestettäväksi, vaikka hallitus onkin puheiden tasolla tukenut Suomen ja Ruotsin aikeita.

Orbanin esikuntapäällikkö Gergely Gulyas on vedonnut siihen, että Unkarin on käsiteltävä korruption torjuntaan liittyvät lakiuudistukset ennen Nato-asian käsittelyä. Unkari haluaa saada miljardien eurojen arvoiset EU-tukirahat, jotka ovat nyt jäissä korruptiohuolten vuoksi.

Unkarin oppositio syyttää hallitusta vitkastelusta ja EU:n kiristämisestä.

Naton 30 jäsenmaasta vain Unkari ja Turkki eivät ole ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä. Uusien jäsenmaiden liittyminen Natoon vaatii kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän.