Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Yhdysvalloissa oikeusministeri nimesi erikoissyyttäjän johtamaan Trumpiin kohdistuvia tutkintoja – Valkoinen talo sanoo, ettei Biden tiennyt asiasta

Yhdysvalloissa oikeusministeriö nimesi perjantaina riippumattoman erikoissyyttäjän tutkimaan ex-presidentti Donald Trumpiin kohdistuvia rikossyytteitä. Oikeusministeri Merrick Garland ilmoitti lehdistötilaisuudessa nimenneensä pestiin Jack Smithin, joka on aiemmin ollut muun muassa Haagissa selvittämässä Kosovon sotarikoksia.

Garland perusteli päätöstä yleisellä edulla, koska Trump ilmoittautunut ehdolle seuraavissa presidentinvaaleissa ja myös nykyinen presidentti Joe Biden on sanonut aikovansa tehdä samoin. Trump sekä jätti ilmoituksensa vaaliviranomaisille että ilmoitti ratkaisustaan kannattajilleen tilaisuudessa Floridassa aiemmin tällä viikolla. Biden ei ole virallisesti ilmoittautunut kilpailemaan jatkokaudesta.

Trumpiin kohdistuu tutkinta hänen roolistaan Capitolin viime vuoden tammikuun mellakoissa. Lisäksi hänen epäillään esimerkiksi vieneen Valkoisesta talosta salaisiksi määriteltyjä asiakirjoja. Erikoissyyttäjän on määrä selvittää, seuraako tutkinnoista syytteitä.

Trump pitää epäreiluna

Trump on toistuvasti sanonut olevansa ajojahdin ja noitavainon kohteena. Perjantaina hän kutsui Garlandin päätöstä epäreiluksi ja maan historian pahimmaksi oikeuden politisoinniksi.

Trump sanoi Fow News Digitalin haastattelussa perjantaina, että Bidenin hallinto pyrkii toimillaan estämään hänen valintaansa presidentiksi.

Valkoisesta talon tiedottaja Karine Jean-Pierre kertoi perjantaina, että presidentti Biden ei ollut saanut etukäteen tietää Garlandin suunnitelmista. Tiedottaja painotti, ettei hallinto ole millään tavalla osallisena rikostutkinnoissa.

Erikoissyyttäjäksi nimitetty Smith julkaisi perjantaina lausunnon, jossa hän vakuutti, ettei tutkinta keskeydy tai lopahda hänen johtamaan.

Lopullinen päätös ministerillä

Trumpin ilmoittautuminen presidenttikilpaan tekee mahdollisesta syytteeseen asettamisesta tavallista herkemmän asian. Erikoissyyttäjän nimeäminen osittain suojelee Bidenin nimittämää Garlandia syytöksiltä, joiden mukaan tutkinnat ovat poliittisia.

Erikoissyyttäjä edelleen kuitenkin vastaa oikeusministerille, jolla on lopullinen päätösvalta syytteiden nostamisesta.

Vaikka Trump saisikin syytteen, hän voisi edelleen olla ehdolla presidentiksi. Rikossyyte tai tuomio ei estä ehdolle asettumista.

Trumpin presidenttikauden aikana erikoissyyttäjä Robert Mueller johti tutkintaa Trumpin mahdollisesta oikeuden estämisestä sekä mahdollisesti yhteistyöstä Venäjän kanssa vuoden 2016 vaaleissa. Syytteitä ei tuolloin nostettu.

Muitakin tutkintoja meneillään

Liittovaltion tason tutkintojen ohella Trumpiin kohdistuu tutkintoja myös osavaltioissa.

New Yorkin osavaltion oikeuskansleri Letitia James on nostanut siviilikanteen Trumpia ja tämän kolmea lasta vastaan liiketoimintaan liittyvistä petosepäilyistä. Jamesin tutkinta liittyy siihen, onko Trump Organization ilmoittanut laittomasti kiinteistöjensä arvosta vääriä tietoja saadakseen esimerkiksi veroetuja.

Lisäksi Trumpia tutkintaan Georgiassa, jossa hänen epäillään painostaneen vaaliviranomaisia "löytämään" lisää ääniä Bidenin voiton kumoamiseksi osavaltiossa. Painostuksesta on olemassa puhelinnauhoite, joka on vuodettu medialle.

Jotkut asiantuntijat ovat uskoneet, että Trump ilmoittautui mukaan presidenttikisaan poikkeuksellisen varhaisessa vaiheessa siksi, että hän pyrkii välttelemään rikossyytteitä.